Thuiswerktips: welk internet abonnement te kiezen?

Door Danny Bijl van - 21 april 2020
Reacties gesloten

Hoewel de trend zich al langere tijd verschuift naar flexibeler werken en daaruit voortvloeiend ook meer mensen thuis werken, zijn er sinds de coronacrisis ook mensen thuis aan het werk die dat helemaal niet zo gewend waren. Voor hen is thuis werken een organisatorische ramp, want thuis lopen dingen nu eenmaal anders als op kantoor. Een van de zaken waar je bij thuis werken een beroep op moet doen, is het internet abonnement wat je thuis hebt. Wat is een geschikt internet abonnement voor mensen die vanuit huis werken?

Zware belasting van de internetverbinding

Ben je gewend om buitenshuis op kantoor te werken, dan ben je er allicht bewust van dat daar veel mensen tegelijkertijd gebruik maken van dezelfde internetverbinding. Thuis maken er veel minder mensen gebruik van de internetverbinding. Dat betekent niet dat je thuis veel sneller internet hebt omdat er aanzienlijk minder mensen een beroep op dezelfde verbinding doen. Internet in een zakelijk pand is zo ingericht dat het een hoge capaciteit heeft, met extra routers. Het kost wel wat om in een drukbezet kantoorpand voor goed internet te zorgen. Thuis is dat extensieve netwerk er niet. Wanneer iemand anders in het gezin gebruik gaat Netflixen of gamen terwijl jij je internet nodig hebt voor je werk, kun je merken dat de snelheid van je internetverbinding omlaag gaat.

Zorg voor voldoende snelheid

Je kunt moeilijk andere gezinsleden of huisgenoten de toegang tot het internet ontzeggen omdat jij thuis moet werken, simpelweg omdat het voor hun ook thuis is en men thuis een internetverbinding recreatief moet kunnen gebruiken. De oplossing zit hem dan ook niet in het managen van het gebruik van de internetverbinding, maar in het zorgen voor een internetverbinding met voldoende bandbreedte. Ga daarom niet voor een internet abonnement met een lage download- en uploadsnelheid. Woon je alleen en deel je het internet niet, dan kun je af met een downloadsnelheid van 30 Mbit/s. Zijn er meer gebruikers in huis, neem dan een internet abonnement met een downloadsnelheid van minimaal 50 Mbit/s. Hoe meer mensen er in potentie van jouw internet gebruik kunnen maken, hoe hoger de snelheid die je moet inkopen voor een goede internetverbinding tijdens jouw werkzaamheden moet zijn.

Welk internet abonnement

Glasvezel

Heb je geen zin om na te hoeven denken over welke snelheid je nodig hebt? Check dan of op jouw adres glasvezelinternet mogelijk. Glasvezel is een stuk sneller dan internet via een DSL-verbinding of via de kabel. Ook is glasvezelinternet zeer stabiel, wat natuurlijk wenselijk is in een omgeving waar gewerkt wordt. Heb je de mogelijkheid om hiervoor te kiezen, dan is dit zeker aan te raden.

Zakelijk internet

Wellicht vraag je je af of het zinnig om thuis een zakelijk internet abonnement te nemen. Daar kleven een aantal voordelen in: het is makkelijker voor je administratie, je krijgt extra service en je kunt zelf host zijn voor je eigen website. Maar zakelijk internet is vooral ook duurder, en dat zijn kosten waar niet iedereen op zit te wachten. De vraag is hoeveel gebruik je maakt van die extra voordelen. Als kleine ondernemer is je eigen host zijn eigenlijk overdreven luxe, internetstoringen zijn meestal toch wel binnen een paar uur opgelost (je hebt altijd nog mobiel internet op je smartphone waar je een hotspot van kunt maken) en zo ingewikkeld is je administratie waarschijnlijk toch niet. Dan kun je het geld beter in de zak houden.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten