Tijd Plaats Apparaatonafhankelijk Werken: niet lui achterover hangen

Door Ronald van Lieshout van Rijksvastgoedbedrijf - 22 oktober 2018
Reacties gesloten

Nog steeds krijg ik gemengde reacties als ik vertel hoe ik mijn werk kan en vooral ook mag uitvoeren. Tevens gaat het al snel over thuis werken. Maar TPAW (Tijd Plaats Apparaatonafhankelijk Werken) is echt zoveel meer dan alleen maar het beslissen waar je gaat werken.

Geen pretpakket

TPAW maakt het mogelijk dat jouw werkzaamheden niet geblokkeerd worden door afstanden tussen jou en je collega´s. Dat gaat niet vanzelf, maar daar moet in geïnvesteerd worden en beter nog, aangevuld worden door het enthousiasme en de ervaring van volgers.

Met de voeten omhoog

Wat TPAW niet is, is een pretpakket. We kennen dat allemaal nog wel uit onze middelbare schooltijd.  Een lespakket kiezen om met 2 vingers in de neus de tijd door te komen. Het achterover leunen in de zon met de voeten omhoog en ergens tussendoor werken is een beeld wat bestaat van TPAW. In feite moet dat ook geen probleem zijn, maar het is niet de drijfveer om op een dergelijke manier te werken. Zie TPAW meer als een mogelijkheid om juist van de mooiere momenten in het dagelijks leven te kunnen genieten en dat niet het ene ten koste moet gaan van het werk of andersom. Zoals ik eerder aangaf, dat vraagt wel een investering van ook jezelf.  De werkgever biedt je de middelen en de mogelijkheden. Jij laat zien wat het kan opleveren.

Het voorbeeld geven

Laat zien aan collega’s dat je niet altijd 2 uur hoeft te reizen, om elkaar een half uur fysiek te spreken. Heb je een device om te kunnen videobellen, maak er ook gebruik van. Het is vaak angst bij anderen om erover te beginnen of tegenzin om er gebruik van te maken: “Ik ga niet via zo’n schermpje praten.” Intussen gaan we wel Skypen en Facetimen met familieleden in verre oorden. En het videobellen in Whatsapp is al voor velen een gemeengoed. Waarom niet in de werkomgeving? De vraag is vaak wie ermee gaat beginnen en het voorbeeld geeft. Of het openstellen van de agenda’s en deze ook duidelijk vullen, zodat een ander bij een blik weet wanneer je wel of niet beschikbaar bent, maar ook gezien het voorgaande, waar je een bepaalde dag werkt. Aan de andere kant is het lezen van andermans agenda ook nog regelmatig een dingetje. Het direct versturen van een agendaverzoek is nou eenmaal makkelijker dan het vergelijken van agenda’s.

Als een vis in het water

IMG_20180724_004653_254

Gekscherend ben ik op de bijgaande foto bijna letterlijk een vis in het water, maar TPAW heeft mij wel een werkomgeving geboden waardoor ik me zo voel. Zoals in het heerlijke blauwe zeewater, ben ik in een TPAW werkomgeving in m’n element. Het biedt mij zowel in mijn werk als in mijn privé leven de plussen die ik zoek. De minnen zijn er ook wel, maar wegen wat mij betreft veel minder mee. Dat is niet iets wat is aan komen waaien, maar dat heeft zich zo in de loop der jaren ontwikkeld door her en der zelf bij te sturen.

Op naar een volgende blauwe zee.

Deel dit artikel met anderen
Ronald van Lieshout - Adviseur Planning & Control
Mijn naam is Ronald van Lieshout. Ik ben werkzaam bij het Rijksvastgoedbedrijf, een agentschap van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik verdeel mijn werkweken over de locaties Den Haag of Tilburg en ik woon in Eindhoven, waar ik ook gebruik maak van een flexwerkplek indien dit nodig is. Als een soort van "vliegende keep" ging ik enkele jaren geleden geregeld naar andere locaties om daar problemen op te lossen. Dit reizen is inmiddels structureel en ik heb een manier gevonden om hierin te balanceren tussen ‘privé en werk’. Van de werkgever krijg ik ruimte om mijn werk zo in te richten dat het past. Je moet het natuurlijk wel zelf oppakken. Het Tijd, Plaats, Apparaatonafhankelijk Werken (TPAW), ofwel het vroegere "Het Nieuwe Werken" heeft mij hierin geholpen en daar schrijf ik graag over in mijn blogs.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten