Time management: Kies voor een stressvrij leven

Door Danny Bijl van - 19 september 2022
Reacties gesloten

Veel mensen ervaren veel druk gedurende de dag. Iedere dag zijn er weer bepaalde verwachtingen waar je aan moet voldoen en kunnen bepaalde activiteiten in elkaar overlopen. Het onderhouden van een sociaal leven, het uitvoeren van de werkzaamheden tijdens jouw carrière en het vinden van rust kan daarom lastig te combineren zijn. Je moet daarom zorgen voor een goed time management. Door jouw dagelijkse bezigheden zo goed mogelijk te plannen en organiseren, zul je hier direct de vruchten van plukken en jouw leven meer rust geven. Maar waar kun je allemaal naar kijken voordat je tot een planning overgaat?

Jouw tijd effectief indelen voor alle activiteiten

Time management is een manier waarbij je jouw tijd effectief indeelt. Hierbij kun je als eerste kijken naar alles wat je gedurende de dag moet doen. Denk hierbij aan taken die prioriteit hebben, maar ook de afspraken die je hebt staan. Belangrijke afspraken dien je daarbij te allen tijde voorrang te geven, waarna je de werkzaamheden eromheen plant. Ook moet je ervoor zorgen dat je rustmomenten inplant, zodat je weer even op adem kunt komen. Door hierbij goed te bekijken welke activiteiten prioriteit hebben, zul je merken dat je geen extra werkzaamheden uitvoert gedurende de dag en vanzelf minder stress ervaart. Je kunt je hierdoor ook weer beter concentreren op de zaken die er echt toe doen in het leven.

De dagen per uur indelen voor structuur

De dagen per uur indelen voor structuur

Je kunt hiervoor in eerste instantie een goede planning maken. Hoewel je het wellicht niet ziet zitten om de dag per uur in te delen, kan het jou wel helpen om meer overzicht te creëren. Je maakt hierbij onder andere een weekschema, waar je de belangrijkste deadlines in zet. Nadat je deze deadlines hebt aangegeven, plan je ook jouw rustmomenten in. Zorg bijvoorbeeld dat het ontbijt, de lunch en het diner erin staan. Ook dit zal in eerste instantie overbodig lijken, maar kan jou helpen om de structuur aan te brengen. Als laatste ga je per uur bekijken welke taken je uit gaat voeren. Zo krijg je uiteindelijk een overzichtelijke planning om mee te werken en hoef je je er alleen nog maar aan te houden.

Een cursus kan jou helpen

Als je merkt dat je hier nog moeite mee hebt, kun je ook kiezen voor een time management cursus. Tijdens een cursus krijg je alle inzichten die je nodig hebt en zal een professional met jou meekijken tijdens het maken van een planning. Hierbij krijg je ook voldoende tips om ervoor te zorgen dat je je aan de uiteindelijke planning houdt. In eerste instantie ga je merken dat het allemaal niet vanzelfsprekend is en je geneigd bent om veranderingen aan te brengen, maar uiteindelijk kan de time management cursus jou helpen om geen stress meer te ervaren en te genieten van de kleine dingen van het leven.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten