Tips voor hybride werken

Door Danny Bijl van - 25 oktober 2022
Reacties gesloten

De Nederlandse werkomgevingen en de behoeften van Nederlandse werknemers veranderen. Deze trend was al een tijdje gaande maar heeft door corona een absolute versnelling doorgemaakt. In feite komt het neer op het volgende: werknemers willen flexibeler kunnen omgaan met hun arbeidstijden en arbeidsplaats. Thuiswerken wanneer dit beter uitkomt, of ’s avonds een aantal uur doorwerken omdat er in de middag iets in privésituatie tussendoor kwam. Deze vorm van werken noemen we ook wel Hybride werken of ‘Het nieuwe werken’. Wij geven tips voor werkgevers om deze vorm zo goed mogelijk te kunnen faciliteren voor hun werknemers.

1. Maak heldere afspraken

Peil de behoeften van jouw werknemers rondom hybride werken. Je zult merken dat dit van persoon tot persoon zal verschillen. De ene zal heel graag meer thuis willen werken, terwijl anderen liever gewoon elke keer naar kantoor willen blijven komen. Zorg dat je voor beide partijen afspraken maakt. Het moet namelijk niet zo zijn dat voor de ene werknemer andere afspraken zullen gaan gelden als voor de andere. Daardoor ontstaat onrust. Maak heldere afspraken met je personeel.

2. Zorg voor heldere verwachtingen

Op kantoor of op de werkvloer houd je iets beter zicht op de resultaten van je werknemers. Zorg daarom dat bij al je werknemers duidelijk is wat van hen verwacht wordt per maand, kwartaal of jaar. Zo weet je dat zij, ook wanneer je minder zicht op ze hebt door thuiswerken, met de juiste dingen bezig zijn om je bedrijf verder te helpen.

Zorg voor heldere verwachtingen

3. Houd ook voor de (mentale) gezondheid van de werknemers

Voor sommige werknemers kan thuiswerken en minder sociale contacten leiden tot (mentale) problemen of risico’s. Plan daarom regelmatig een momentje om te checken hoe het gaat en houd via je personeelsadministratie software bijvoorbeeld het ziekteverzuim in de gaten. Trek iets eerder aan de bel bij verzuim dan dat je wellicht zou doen wanneer je de werknemer wel regelmatig ziet, zodat je ook eerder kunt grijpen bij problemen.

4. Plan fysieke ontmoetingen

Misverstanden ontstaan sneller wanneer men op afstand met elkaar werkt. Non-verbale communicatie ontbreekt waardoor berichten anders opgepakt kunnen worden als bedoeld. Het is daarom belang je werknemers te verplichten ook fysiek elkaar te blijven ontmoeten. Faciliteer dit met bijvoorbeeld een wekelijkse, tweewekelijkse of maandelijkse verplichte kantoordag waarbij je voor de verschillende teams een fysieke ontmoeting inplant.

5. Houd elkaar op de hoogte

Vaak horen we dat thuiswerkende werknemers aangeven niet voldoende op de hoogte te zijn van wat er speelt binnen een organisatie. Fysiek krijg je hier namelijk toch net wat meer van mee. Plan daarom vaste momenten in waarin je je team bijpraat over mogelijk interessante ontwikkelingen voor hen. Bovendien geeft dit de kans aan je werknemers zelf om aan de rest te vertellen waar zij mee bezig zijn. Dit bevordert de efficiëntie en hiermee kun je voorkomen dat meerdere collega’s aan hetzelfde werken zonder elkaar daarbij te betrekken.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten