Tips voor minder stress op het werk

Reacties gesloten

We hebben er vrijwel allemaal wel eens last van: het is heel druk op het werk en de druk op jou als werknemer wordt ook steeds groter. Je gaat steeds meer stress ervaren omdat je de taken graag goed zou willen uitvoeren. Een beetje stress kan eigenlijk geen kwaad, maar als je veel stress ervaart dan zou dit negatief kunnen uitpakken. Probeer daarom een beetje op je stresslevel te letten. Wil je meer tips? Lees dan vooral even verder en leer hoe je minder stress kan gaan ervaren op je werk.

De eerste stap

De allereerste stap heeft te maken met het feit dat je eerst moet proberen om je stress in kaart te brengen. Meten is weten. Stress zorgt voor een hogere bloeddruk dus zorg dat je een goede bloeddrukmeter aanschaft. Het is namelijk belangrijk dat je weet hoeveel stress je eigenlijk hebt. Hiervoor is je bloeddruk een goede maatstaf.

Geef je grenzen aan

Een ander belangrijk punt is dat je leert om je eigen grenzen aan te geven. De werkgever blijft je namelijk maar opdrachten geven als hij of zij denkt dat je de vorige opdrachten op een goede manier hebt uitgevoerd. Hij of zij weet waarschijnlijk niet dat je er zo veel stress van ervaart, vandaar dat het goed is om je grenzen aan te geven zodat de werkgever daar ook rekening mee kan houden.

Zorg voor genoeg ontspanning

In tijden van stress is het erg belangrijk dat je ook leert hoe je moet ontspannen. Plan daarom elke dag een uurtje de tijd in waar je iets voor jezelf doet. Dat kan zijn dat je een lekker warm bad neemt, in een boek duikt of juist eens even helemaal niks doet. Het is belangrijk om op drukke dagen ook even te ontspannen zodat je niet met al te veel stress gaat slapen. Dat is namelijk voor niemand goed om te doen.

Structuur is de sleutel

Een ander belangrijk aspect is structuur. Zo is het fijn om structuur toe te brengen aan je dagen maar wellicht ook aan je week. Bedenk bijvoorbeeld dat het handig is wanneer je vanaf vrijdagavond echt weekend hebt en misschien zaterdagochtend even een uurtje naar de mail kijkt, maar verder het hele weekend niet. Meer structuur en minder werkdruk in je werk is namelijk heel fijn om te zorgen dat je minder stress ervaart.

Deel je zorgen

Daarnaast is het ook verstandig om je zorgen te delen. Zo kan je niet alleen je grenzen aangeven bij de baas, maar is het ook fijn om het er met collega’s over te hebben bijvoorbeeld. Zo leer je of zij ook last hebben van veel stress of dat zij hier bijvoorbeeld minder last van hebben. Dat is absoluut iets om eens naar te kijken.

Daarnaast kan je je zorgen uiteraard ook delen met vrienden en familie; zij kunnen hierin een luisterend oor zijn. Het kan heel stressverlagend werken om eens te praten over waar je allemaal stress van krijgt. Vaak krijg je dan ook nog wel wat tips van de mensen waar je het tegen vertelt. Mocht je hier toch niet op zitten te wachten, geef dat dan ook vooral aan!

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten