Topsport én Het Nieuwe Werken

Door Floris Evers van Boer & Croon - 13 april 2011
2 Reacties

Floris Evers en Het Nieuwe WerkenEen tijdje geleden sprak ik de voorzitter van de sportkoepel NOC*NSF Andre Bolhuis over zijn carrière als hockeyer jaren geleden. De volgende woorden zijn mij daarna bij gebleven: “Toen ik in het Nederlands elftal speelde ben ik vaak niet mee gegaan op trip omdat ik in mijn tandartspraktijk moest zijn. Die luxe had ik, maar dat kan nu natuurlijk niet meer.Hij doelde hiermee op het feit dat de huidige internationals bijna iedere dag trainen. Wie er tijdens de Olympische Spelen in 2012 bij wil zijn moet zich aan het volledige programma committeren en zijn leven daarop inrichten.

Het lijkt dan ook vanzelfsprekend dat sporters hun maatschappelijke carrière nog even aan de kant zetten. Coaches zitten niet meer op sporters te wachten die zich niet volledig kunnen committeren en welke werkgever neemt nu een werknemer in dienst die de helft van de tijd in het buitenland zit of op het sportveld rond rent?

Een jaar geleden worstelde ik met dit dilemma. Hockey is mijn passie. Dankzij deze sport heb ik de afgelopen jaren schitterende ervaringen op gedaan. Ik heb de hele wereld rond gereisd, een zilveren medaille in Athene gewonnen, bij de Koningin op bezoek geweest en zo kan ik nog wel even doorgaan. Toch ligt ook voor mij het spreekwoordelijke ‘zwarte gat’ op de loer.

Daarom besloot ik op zoek te gaan naar de mogelijke combinaties. Het is gelukt. Niet in de laatste plaats dankzij een ‘Nieuwe Kijk op Werken’. Met mijn laptop kan ik thuis inloggen, op mijn Blackberry ontvang ik 24/7 al mijn mails, ik word gestuurd op output (niet op aanwezigheid) en kan dus werken waar en wanneer ik wil.

Dit vergt discipline en een proactieve houding van mijn kant. Ook moet er een basis van onderling vertrouwen zijn. Zowel de werknemer als werkgever dient de kaders duidelijk te schetsen. Voor alle partijen is het een uitdaging. Ik ben erg blij dat ik een manier heb gevonden om beide zaken te combineren.

De luxe die Andre had om af en toe een trip af te zeggen heb ik niet, maar ik heb wel de luxe dat ik geen keuze hoef te maken tussen mijn werk en mijn sportcarrière. Gelukkig was vroeger niet alles beter!

Deel dit artikel met anderen
Floris Evers - Consultant
Floris Evers (28) speelt hockey in de hoofdklasse bij AHBC (Amsterdam) en is met het Nederlands Elftal in voorbereiding op de Olympische Spelen van Londen in 2012. Daarnaast is Floris Evers consultant bij Boer & Croon. Floris geeft regelmatig presentaties om zijn inzichten met het bedrijfsleven te delen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

2 reacties


  André zegt:

  Hoi Floris, mooi verhaal en geweldig dat dat nu mogelijk is. Ikzelf ben een gefrustreerd tennisser en ga in mei iets doen wat ik nooit voor mogelijk hield: een week naar een tennisacademie in Spanje. Mijn werk gaat gewoon mee!

  Bram Ronnes zegt:

  Goed verhaal Floris.
  En je noemt precies de kern van wat wij vanuit Goud op de Werkvloer doen: topsporters helpen met een baan na(ast) de sport. We zoeken werkgevers die de toegevoegde waarde van topsporters (en hun competenties) zien en daartegenover flexibiliteit bieden.
  Wij is overigens NOC*NSF, Randstad en Sport & Zaken.