Tot de elite behoren

Door Frank Timmermans van Plantronics - 11 juli 2018
Reacties gesloten

Productieve, gezonde en tevreden werknemers. Bedrijven lijken er steeds meer aandacht aan te besteden. Er is een ruime keus aan programma’s om de fitheid, gezondheid, veiligheidsbewustheid en duurzame inzetbaarheid te bevorderen. Een aspect dat regelmatig over het hoofd wordt gezien, is de werkomgeving en dan nog specifieker het beheersen van geluid op de werkvloer.

Om meer inzicht te krijgen in de tevredenheid van onze werknemers met betrekking tot hun werkplek schakelden we ruim zeven jaar geleden de hulp in van Tim Oldman, de oprichter en CEO van Leesman. Hij ontwikkelde een inventarisatie-instrument waarmee bedrijven kunnen bepalen wat nodig is om de werkomgeving zodanig in te richten dat het voldoet aan de behoeften en wensen van werknemers. Het onderzoek waar al onze Europese medewerkers aan deelnamen, leidde tot het herinrichten van onze kantoren en de bouw van onze nieuwe slimmer werken-kantoren. Zo openden we ruim een jaar geleden op feestelijke wijze ons nieuwe hoofdkantoor in Hoofddorp. Tegelijkertijd vroegen we ons af in hoeverre het nieuwe kantoor, en de nieuwe werkplekken onze mensen daadwerkelijk ondersteunen. Hoe effectief is ons eigen gebouw? Wat bepaalt die effectiviteit? En hoe toon je zoiets überhaupt aan?

Leesman Index

Om antwoord te geven op deze vragen schakelden we eind 2017 wederom het onafhankelijke onderzoeksbureau Leesman in. Ze zijn de expert in het meten van de effectiviteit van een werkplek. En tonen de impact aan die deze werkplek heeft op de mensen die er werken. De methodiek bestaat uit een gestandaardiseerde survey die door medewerkers wordt ingevuld. De 90 vragen zijn onder te verdelen in de vijf categorieën: de activiteiten die een werknemer verricht, de fysieke voorzieningen in de werkomgeving, de aangeboden facilitaire diensten, de mobiliteit van de werknemers en de impact van de werkomgeving. De score, een getal tussen de 0 en 100, die hier na analyse uitrolt is de zogenaamde Leesman Index, of Lmi. Inmiddels hebben circa 350.000 werknemers verspreid over 2649 kantoren in 69 landen de Leesman Index ingevuld. Voor alle kantoren die door Leesman zijn onderzocht ligt het Lmi gemiddeld op 61,7.

image001

Nummer 1 in de Benelux en top 6% ranking wereldwijd

Ons eigen kantoor scoort in het recente onderzoek een Lmi van maar liefst 82,3. Dat is niet alleen significant hoger dan de benchmark, maar met die score zijn we daarnaast toegetreden tot een elite van de getoetste bedrijven, die hoger scoren dan 70. Met deze score behoort ons kantoor zelfs tot de 6% best gewaardeerde kantoren ter wereld en het best scorende Leesman+ kantoor in de Benelux. Uiteraard zijn we daar enorm trots op, maar we willen ook graag delen wat de reden is van de prestaties van ons kantoor en hebben daarom drie tips opgesteld die kunnen zorgen voor een effectievere werkomgeving:

  • Ondersteun verschillende werkmodi

Voorzie in verschillende werkplekken, die passen bij verschillende werkstijlen. Uit het laatste rapport van Leesman blijkt duidelijk dat werkomgevingen die ondersteuning bieden aan verschillende manieren van werken een significante bijdrage leveren aan de effectiviteit van de werkplek.

1Leesman Study: The next 250K, via http://www.leesmanindex.com/250k_Report.pdf

1Leesman Study: The next 250K, via http://www.leesmanindex.com/250k_Report.pdf

  • Omarm de voordelen van het open kantoor, maar beperk de nadelen

Lawaai is niet alleen de grootste vijand van productiviteitop het open kantoor, het is ook nog eensbijzonder slecht voor je gezondheid. Door akoestische maatregelen te treffen, zoals het plaatsen van geluidsabsorberende kantoormeubelen of plafondtegels kun je de herrie behoorlijk beperken. Daarnaast kunnen stereo-headsets op twee manieren bijdragen aan een rustiger kantoor. Niet alleen zorgen ze voor individuele focus, maar ook voor betere telefoongesprekken. Met een goede headset hoeft niemand zijn stem te verheffen om verstaanbaar te zijn.

  • Denk ook aan de geest van de mens

Wij mensen hebben een diepgewortelde band met de natuur. Natuurlijke omgevingen zorgen er letterlijk voor dat we ons beter voelen. Patiënten die bijvoorbeeld worden blootgesteld aan natuurlijk licht herstellen sneller, en hebben minder medicatie nodig. Een werkplek met natuurlijke aspecten zorgt op zijn beurt voorminder stress, uitgeruste mensen, minder ziektedagen en een hogere productiviteit. Dus voeg een beetje groen toe aan het kantoor.

Deel dit artikel met anderen
Frank Timmermans - Countrymanager Benelux & Nordics
Frank Timmermans werkt sinds 2011 bij Plantronics, de wereldwijde marktleider in audiocommunicatie, en hij houdt toezicht op alle sales- en marketingactiviteiten in de Benelux- en Nordics-regio. Daarnaast is hij verantwoordelijk voor het ontwikkelen van de lokale strategie, evenals de uitvoer daarvan en het realiseren van de bedrijfsdoelstellingen. Timmermans behaalde zijn bacherlor Internationale Marketing Management aan de Hogeschool INHOLLAND in Den Haag. Aan de Western Carolina University in Ahseville, North Carolina, behaalde hij een MBA. In 2014 werd hij bij Plantronics uitgeroepen tot ‘Manager van het Jaar’.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten