TPAW begint bij jezelf

Door Ronald van Lieshout van Rijksvastgoedbedrijf - 6 februari 2018
Reacties gesloten

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft het TPAW omarmt en dat biedt mogelijkheden voor de werknemer. Ik heb eerder geschreven dat ik het geen recht vind, maar dat het maatwerk moet zijn tussen werknemer en leidinggevende. Een opmerking die regelmatig voorbij komt op het moment dat een organisatie conform TPAW gaat werken is: “We hebben tegenwoordig TPAW, dus ik wil 1 dag in de week thuis werken met een laptop van de zaak.”

Behoeften en technische middelen

TPAW begint bij jezelf. Dat lijkt een voor de hand liggende gedachte, want veel in het leven begint bij jezelf, maar toch. Als ik om me heen kijk en luister dan kan ik niet anders concluderen dan dat de invulling van het gehele TPAW verhaal in eerste instantie soms vanuit de technische invulling wordt bekeken: “Welke middelen zijn er en hoe kan ik ze gebruiken versus wat wil ik bereiken en wat heb ik hiervoor nodig?”

De beschikbare hulpmiddelen zijn tools en geven zoals gezegd hulp bij het in- en uitvoeren van TPAW. Het is geen doel op zich om die tools te gaan gebruiken. Het begint bij het bedenken van een manier van werken die voor zowel de werkgever als voor jezelf goed werkt. Eén van de volgende stappen is het bepalen wat je daarvoor nodig hebt en wat de mogelijkheden zijn.

Toen ik op een andere manier ging werken merkte ik al snel dat mijn behoeften in de manier van werken veranderd waren ten opzichte van de vijfdaagse werkweek in Eindhoven die ik voorheen had. Van daaruit bekeek ik wat de mogelijkheden waren vanuit de organisatie en wat zou mij kunnen ondersteunen?

Investeren

Ga niet achterover liggen en wachten totdat je een zogenoemd “TPAW pakket” krijgt aangeboden, waarbij iemand anders voor jou invult hoe je TPAW kunt hanteren. De werkgever met een TPAW gedachte biedt jou de mogelijkheid om gebruik te maken van de mogelijkheden. Maak hier gebruik van indien het mogelijk is en zeker als het je kan helpen bij het balanceren tussen werk en privé of bij het werkzaam zijn op verschillende locaties.

ronald op bank

Foto: Ronald van Lieshout

Verkeersregelaars

Een treffend voorbeeld van “het bij jezelf beginnen” zie ik bijna dagelijks op mijn looproute van Den Haag Centraal naar het Rijksvastgoedbedrijf op de Korte Voorhout in Den Haag. Ik passeer daarbij nog de Prinsessegracht en de Casuariestraat. Sinds enige tijd staan daar op bepaalde momenten verkeersregelaars, zoals bij een kruispunt, een zijstraat en een zebrapad……jawel, bij een zebrapad. Blijkbaar is het nodig dat er iemand op een zebrapad gaat staan die aangeeft dat je daar voor gaat stoppen indien er iemand oversteekt.

In dit voorbeeld zijn hulpmiddelen ingevoerd die zouden moeten helpen in het dagelijkse verkeer, maar die zijn van weinig toegevoegde waarde als de persoonlijke invulling niet goed is.

Inmiddels ben ik Zuid-Holland binnen getreind en komen de tunnels bij Rotterdam en Delft eraan, dus ga ik maar eens op “Opslaan” drukken voordat ik van mijn 4G internetverbinding word verstoten.

Dat is ook TPAW, inspelen en voorbereiden op veranderingen.

TPAW begint bij jezelf.

Deel dit artikel met anderen
Ronald van Lieshout - Adviseur Planning & Control
Mijn naam is Ronald van Lieshout. Ik ben werkzaam bij het Rijksvastgoedbedrijf, een agentschap van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Ik verdeel mijn werkweken over de locaties Den Haag of Tilburg en ik woon in Eindhoven, waar ik ook gebruik maak van een flexwerkplek indien dit nodig is. Als een soort van "vliegende keep" ging ik enkele jaren geleden geregeld naar andere locaties om daar problemen op te lossen. Dit reizen is inmiddels structureel en ik heb een manier gevonden om hierin te balanceren tussen ‘privé en werk’. Van de werkgever krijg ik ruimte om mijn werk zo in te richten dat het past. Je moet het natuurlijk wel zelf oppakken. Het Tijd, Plaats, Apparaatonafhankelijk Werken (TPAW), ofwel het vroegere "Het Nieuwe Werken" heeft mij hierin geholpen en daar schrijf ik graag over in mijn blogs.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten