Is uw kantoor flexibel genoeg voor Het Nieuwe Werken?

Reacties gesloten

Kantoor inrichten Het Nieuwe WerkenHet Nieuwe Werken is inmiddels een hip begrip. Veel bedrijven in Nederland hebben de organisatie al aangepast naar Het Nieuwe Werken en andere volgen. Sociaal werken, mobiel werken, flexibel werken, productiever werken, efficiënter werken en bovendien de medewerkers meer tevreden stellen. Allemaal kernwoorden rond om Het Nieuwe Werken. Het begint bij het kantoor, maar hoe richt je dit flexibel in om met Het Nieuwe Werken van start te kunnen?

Begin met een werkplekkenplan

Hoeveel FTE’s zijn er eigenlijk binnen de organisatie? Wie werkt wanneer en wat zijn ieder zijn werkzaamheden? Dit zul je eerst duidelijk moeten hebben om het aantal werkplekken te bepalen. In veel kantoren zijn veel meer werkplekken dan nodig is, omdat parttimers elkaar afwisselen. Een goed werkplekkenplan is de basis van de herinrichting van je kantoor.

Bepaal het soort werkzaamheden

Bekijk per afdeling of per groep medewerkers wie welke werkzaamheden uitvoert. Er blijft natuurlijk een aantal functies waarbij het niet handig is om telkens van plek te wisselen binnen de afdeling, maar gelukkig is dit bij de meeste functies geen probleem. Door duidelijk te hebben waar flexplekken komen en wie op die plekken gaan werken, wordt het totale plan duidelijk.

Het interieurontwerp van Het Nieuwe Kantoor

Veel bedrijven denken dat ze hun kantoor zelf wel kunnen herinrichten naar Het Nieuwe Werken. In de praktijk blijkt dit tegen te vallen. Er wordt vaak teruggevallen in het oude patroon of maar een klein percentage medewerkers werkt volgens Het Nieuwe Werken en de meerderheid doet dit niet.

Daarom is het belangrijk een goed interieurontwerp te hebben. Samen met een gespecialiseerd bedrijf ga je het kantoor dan herinrichten. Dit houdt niet alleen in: een nieuwe uitstraling, eventueel nieuwe meubels en een likje verf, maar gaat veel verder. Hoe gaan we de afdelingen indelen in het kantoorpand, hoe zetten we de bureaus neer, en werken we in groepen of liever twee aan twee? Waar komen de flexplekken en wat doen we met vergaderruimtes? Brainstorm- en sparplekken, belplekken en stilteruimtes. Geen detail mag worden overgeslagen en daarom is een goed interieurontwerp van belang.

Share Het Nieuwe WerkenTrends in kantoren met Het Nieuwe Werken

Vanzelfsprekend zijn er ook veel nieuwe trends waar te nemen bij kantoren die een herinrichting volgens Het Nieuwe Werken hebben ondergaan. Zo zien we steeds vaker medewerkers in groepen of teams aan één grote tafel werken, of met een aantal bureaus bij elkaar. Er zijn steeds meer ruimtes voor een goede brainstormsessie en vooral bij de kantoormeubelen zien we dat de eisen van de Arbo-wet nog meer centraal staan. Een relaxruimte mag in een nieuw kantoor ook niet meer ontbreken. Loungebanken zien we steeds vaker terug, met de mogelijkheid om de laptop toch aan de stroom te hangen. Zo kan een medewerker heel even ontspannen, waardoor zijn productiviteit daarna groter zal zijn.

Is uw kantoor al ingericht volgens Het Nieuwe Werken? Laat een gespecialiseerd bedrijf eens kijken naar uw kantoorpand en praat over de mogelijkheden. U wilt toch ook dat uw kantoor klaar is voor de toekomst en dat mensen het prettig vinden om bij uw organisatie te werken?

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten