Van buiten naar binnen: HNW begint bij jezelf! (1)
De afgelopen weken bezocht ik verschillende bijeenkomsten om een beeld te krijgen van waar we met z’n allen staan met organisatieadvies en Het Nieuwe Werken – en waar ik zelf sta in dit spectrum. Mijn hoofdconclusie: de voorhoede maakt langzaam stappen, maar voor een echte omslag is meer nodig.
Vanuit een rationeel organisatieperspectief proberen hoogleraren als Jan Rotmans en Jan Jonkers mensen bewust te maken dat het echt anders moet en kan. Dit doen ze door hen wakker te schudden en af te geven op de gevestigde orde. Met beperkt succes, want Rutte & co en hun evenknieën uit het bedrijfsleven steken hun kop nog steeds in het zand. De verkramping lijkt door ertegenaan te schoppen zelfs nog groter te worden.
Hypotheek en gezin
De vraag is ook of ze wel anders kunnen. De invloed van context en systeemdruk wordt onderschat. Je kunt niet succesvol zijn in het ‘oude’ systeem zonder je te conformeren en onbewust onbekwaam te zijn. Dat geldt ook voor veel werknemers en zzp’ers die weinig keus hebben met hun hypotheek en gezin. Het is niet makkelijk om je hieraan te onttrekken als je je salaris nog steeds verdient in de oude economie.
Tegelijk brengt dit kortetermijndenken ons steeds dichter bij een steeds waarschijnlijkere snelle aftakeling of instorting van bestaande organisaties, structuren en systemen die ons in het verleden veel welvaart hebben gebracht. We laten ons als lemmings meevoeren de afgrond in en kunnen bijna niet anders dan denken dat het allemaal wel meevalt.
Parallelle wereld
Gelukkig ontstaat er vanuit de maatschappij, waarin groeperingen besluiten het heft in eigen hand te nemen, ook een perspectiefrijke tegenbeweging. Daarmee ontvouwt zich een soort parallelle wereld die zich nog steeds grotendeels aan het oog onttrekt van de gevestigde orde. Als je goed kijkt gebeurt er echter al heel veel. Neem de sharing economie, zoals van Ouishare met ontelbare peer-to-peer initiatieven, en bottom-up initiatieven van airbnb tot broodfondsen. Of de honderden coöperatieve energiemaatschappijen die van de grond komen. Toch zijn dit druppels op een gloeiende plaat. Zoals Jan Rotmans stelt: ‘In tijden van transitie zijn om massa te maken hybride combinaties nodig: kruisbestuivingen van grote bedrijven (coöperaties) en kleine (entrepreneurs).’
Practice what you preach
Maar om echt een omslag te maken, is meer nodig. Niet door anderen te veranderen, maar jezelf. Ook de Jannen plaatsen zich boven of buiten de discussie door anderen rationeel te willen overtuigen en bang te maken. Die pedante toon zit veel duurzaamheidsdiscussies in de weg. Veranderen is niet iets instrumenteels, maar juist mensenwerk bij uitstek. En dat begint bij jezelf, door de reis naar binnen. Practice what you preach.
Kijk naar grote leiders als Mahatma Ghandi en Nelson Mandela. Alleen door verbindend te opereren en vanuit het hart te spreken heeft de transformatie een kans van slagen. Dat vraagt om grote spirituele wijsheid! Want het zijn onze eigen – vaak nog onbewuste – conditioneringen en een dominant ego die ons in de weg zitten om de maatschappij te kunnen transformeren.
Wat dit betekent voor jezelf en Het Nieuwe Werken kun je over een paar dagen lezen in deel 2 van dit blog.