Van Het Nieuwe Werken naar Het Nieuwe Leven

Door Kim Castenmiller van Kimverandert - 7 november 2011
4 Reacties

Van Het Nieuwe Werken naar Het Nieuwe LevenWe zijn druk met z’n allen. Werken, familie, een sociaal leven, een huis te onderhouden en je lijf gezond houden. We komen tijd tekort. In de zoektocht naar een winkeltje waar we tijd kunnen kopen, komen we van een koude kermis thuis. Dat is er niet. We zullen het moeten doen met het op een slimme en bevredigende manier inrichten van ons leven. Het Nieuwe Werken helpt ons daarbij.

Het Nieuwe Werken biedt de toegang tot een nieuwe kijk op werk. In veel bedrijven zijn mensen gereduceerd tot productiefactoren: arbeid in ruil voor geld. Dat principe werkte in de tijd van fabrieken. Maar daar werken de meesten van ons allang niet meer. Met een diensteneconomie wordt er meer en meer aanspraak gedaan op de creatieve vermogens en het potentieel van ieder mens. Dat betekent een fikse herziening van de grondvesten van organisaties.

Techniek

Maar niet alleen bedrijven moeten deze handschoen oppakken. Het Nieuwe Werken biedt ons de kans om opnieuw te kijken naar de plek van werk in ons leven. Neemt werk ons leven over of komen we dankzij het tijd- en plaatsonafhankelijk werken tot een daadwerkelijke integratie van ons privé- en professionele leven? Dat laatste lijkt simpel te realiseren door alle techniek waarover we beschikken, maar zodra we het tijd- en plaatsonafhankelijk werken zien als oplossing voor alles, stappen we in een grote valkuil.

Het Nieuwe Werken zonder vernieuwd bewustzijn kent zijn keerzijdes. Je bent je vaste werkplek kwijt, collega’s weten je niet meer zo snel te vinden. Je luncht alleen aan je eigen keukentafel of op een plek onderweg in plaats van gezellig met je collega’s, keuvelend over het weekend. Thuis achter de computer word je niet gestoord door je collega, maar wel door de postbode die een pakketje heeft voor de buren.

En de grootste valkuil is: veel meer gaan werken. Of zoals @EGbrink treffend twitterde: Waarom vinden we het wel normaal op zondag onze mail te doen, maar gaan we niet op maandagmiddag naar de bioscoop? Voordat je het weet staat Het Nieuwe Werken gelijk aan alleen, altijd en overal werken.

Het Nieuwe Werken is Het Nieuwe LevenHet Nieuwe Leven

Om dit te voorkomen en ons privé- en professionele leven op een goede manier met elkaar te verbinden, moeten we eerst weten waar het ons nu om te doen is in het leven. Deze tijd van Het Nieuwe Werken is een tijd van vernieuwd bewustzijn. Wat vinden we werkelijk belangrijk? We hebben een bepaalde tijd gekregen en niemand weet hoe lang die is. Linksom, rechtsom, niemand kan zich permitteren zijn tijd te verspillen en achteraf vast te stellen dat hij de verkeerde keuzes heeft gemaakt.

De vragen die je jezelf moet stellen zijn: wat vind ik belangrijk in mijn leven? Waar wil ik me op richten? Hoe wil ik mijn tijd besteden? Op het moment dat je de antwoorden op die vragen helder hebt, kun je komen tot je ideale week: hoeveel tijd wil je werken, wanneer, hoe, met wie en waaraan? Hoeveel tijd en wanneer wil je met je gezin doorbrengen en op welke manier? En met jezelf en je vrienden? Als je het op deze manier bekijkt en je kans grijpt, is Het Nieuwe Werken geen tool, maar een ingang naar je Nieuwe Leven.

Deel dit artikel met anderen
Kim Castenmiller - Organisatieontwikkelaar
Kim Castenmiller is organisatiepsycholoog. Na haar studie heeft ze diverse functies vervuld bij ABN AMRO op het snijvlak van mens en organisatie. Sinds 2007 begeleidt Castenmiller verandertrajecten in verschillende bedrijven. Ze is medeoprichter en eigenaar van Veranderpit. Talent + Energie = Verandering'. Veranderpit bewerkstelligt transformatie door ieders talent te benutten en de energie in management- en HR-instrumenten te vergroten. Werken en leren in één aanpak met als doel een concreet veranderresultaat. Kim is tevens auteur van Generatie aan het werk (2009) en Geef je organisatie toekomst/ (2012), geschreven met co-auteur Dirk Anton van Mulligen.
Zie haar blog voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

4 reacties


    Luc Timmers zegt:

    Hoi Kim,

    mooi geschreven. De Lijnmanager dankt je voor de inspiratie voor een nieuwe cartoon.

    Bernadette Deitmers zegt:

    Hi Kim,
    Ik sluit me aan bij je gedachtegoed. Maar of dit echt “het nieuwe leven” is? Volgens mij beschreef jaren geleden Covey al in zijn boek “7 Habits for Highly Effective People” één van de eerste drie eigenschappen “Begin with the end in mind”. Even afstand nemen welke rollen je in je leven vervult en wat je in die rollen wilt bereiken. Toen al actueel en nu nog steeds :-).
    Groet,
    Bernadette

      Kim Castenmiller zegt:

      Dag Bernadette,
      Je hebt helemaal gelijk. Wat dat betreft is het ook niet nieuw. Wat wel nieuw is, dat het ons steeds meer allemaal raakt. Dat organisaties er steeds meer op in zullen moeten gaan spelen en ruimte moeten geven aan medewerkers die Nieuw Leven. En dat we steeds scherper hebben dat Het Nieuwe Werken zonder Het Nieuwe Leven kan leiden tot alleen maar meer werken. Uiteindelijk worden wij ondersteunend aan de digitale middelen in plaats van de middelen ondersteunend aan ons. Dat ligt wel degelijk op de loer. De urgentie is groot. Kortom niet nieuw, maar meer en meer relevant en noodzakelijk!
      Hartelijke groet, Kim

    Kees Froeling zegt:

    Hi Kim, sluit mooi aan bij de discussie van vorige maand over Het Nieuwe Leven en Werken bij KPN. Het is ook tijd om anders te denken, nieuwe wegen te vinden. Anders in plaats van meer. het maken van keuzes daarbij over wat je wel en niet doet blijft een lastige.

  • Trackbacks

  • Trackback van Van Het Nieuwe Werken naar Het Nieuwe Leven | Klaar voor 2020
    vrijdag, 20 januari, 2012

    […] blog, geschreven door Kim Castenmiller, verscheen eerder op Het Nieuwe Werken blog. Klik hier.  Share this:Vind ik leuk:LikeWees de eerste om post te waarderen. Dit bericht is geplaatst in […]