Veilig werken op hoogte: 5 tips

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 29 november 2019
Reacties gesloten

Er moeten nieuwe dakpannen gelegd worden, er wordt een dakraam geïnstalleerd of je wilt een leuk dakterras op het dak van je locatie. Er zijn maar genoeg klussen die in de hoogte uitgevoerd moeten worden. Maar met het werken in de hoogte komen natuurlijk ook de nodige risico’s. Hoe zorg je er nu voor dat je zo veilig mogelijk aan het werk gaat? We geven je een aantal praktische tips.

1. Installeer speciale beveiliging

Zeker wanneer er aan locaties als het dak gewerkt moet worden is het belangrijk om extra goed op de beveiliging te letten. Je kunt tijdelijke dakrandbeveiliging laten plaatsen die ervoor zorgt dat degenen die op het dak aan het werk zijn niet zomaar van de rand af kunnen vallen. Daarnaast geeft het behalve fysieke veiligheid ook een gevoel van psychologische veiligheid. Je voelt je nu eenmaal veiliger op een dak wanneer er hekwerk staat dat jou daadwerkelijk op het dak houdt!

2. Loop niet achteruit

Het klinkt misschien logisch, maar het gebeurt stiekem toch veel. Achteruit lopen op hoge hoogten kan een groot deel van de tijd goed gaan, maar als het fout gaat; gaat het écht fout. Houd je blik dus altijd gericht op waar je naartoe gaat, zodat je niet zomaar op een dakraam stapt of erachter komt dat de afstand van de dakrand toch iets korter was dan je dacht.

3. Zorg voor focus

Veilig werken op hoogte

Wanneer je over het dak beweegt is het ongelooflijk belangrijk om volledige focus te houden: er is geen tijd voor grapjes of afleiding. Zorg dat telefoons en andere vormen van mogelijke afleiding op de begane grond blijven zodat de focus op het dak bewaard kan worden. Komt er toch een telefoontje binnen? Loop dan eerst naar een veilige positie voordat je het gesprek aangaat.

4. Test de ondergrond

Test altijd de ondergrond voordat je hier je volledige gewicht op plaatst. Zeker oude daken van lagere kwaliteit kunnen nogal eens voor onaangename verrassingen zorgen. Controleer indien mogelijk de onderkant van het dak, en blijf hoe dan ook voorzichtig wanneer je op een ouder dak loopt.

5. Neem je tijd

Moet de klus snel geklaard worden? Dan kun je beter niet aan het klussen gaan. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je de tijd neemt voor alle werkzaamheden die op deze hoogte plaats gaan vinden. Loop langzaam en zeker de ladder op, controleer alles minimaal twee keer, neem de tijd en zorg dat je altijd een veilige werkomgeving creëert.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten