Verbeter als zzp’er of leidinggevende je marktpositie met het VCA- certificaat
Vraag het jezelf eens af: in hoeverre zijn de thema’s veiligheid, gezondheid en milieu van toepassing op mijn werkzaamheden? Als je de hele dag achter je laptop werkt of zakelijke besprekingen houdt, denk je mogelijk dat dit bij jou geen rol speelt. Maar is dat ook zo?
Toch verbanden met veiligheid, gezondheid en milieu
Er zijn wel degelijk situaties denkbaar waarin dit wel het geval is. Om te beginnen als duurzaamheid een belangrijke factor in jouw werkzaamheden is. Of wanneer jouw werkveld raakt aan de zorg. Daarnaast kan het zo zijn dat jij zelf weliswaar niet in risicovolle situaties komt, maar dat je wel mensen aanstuurt voor wie dit geldt. In deze gevallen is het wel degelijk van belang dat jij bewust omgaat met de thema’s veiligheid, gezondheid en milieu. Dit bewustzijn creëer je door het volgen van een VCA cursus en het behalen van het daarbij horende VCA-certificaat.
Goede redenen om je VCA te halen
Je kunt op verschillende manieren aantonen dat bewustzijn van veiligheid, gezondheid en effecten op het milieu van belang is voor jou of jouw werkgever. Bij veel vacatures in sectoren als de bouw, de elektrotechniek en de (petrochemische) industrie vraagt men tegenwoordig om het VCA-diploma. Ben je dus van plan carrièrestappen te zetten in sectoren waarbij risicovolle situaties kunnen ontstaan, dan ben je simpelweg beter gekwalificeerd als je het VCA-certificaat kunt overleggen. Daarnaast willen opdrachtgevers ook niet geconfronteerd worden met bedrijfsongevallen en alle gevolgen van dien. Daarom stellen zij bij het uitbesteden van klussen aan uitvoerders steeds vaker als voorwaarde dat het bedrijf of de werknemers in het bezit zijn van het VCA-diploma. Ben je zzp’er, dan is dit direct van invloed op jouw inkomsten en moet je al helemaal niet nalaten je VCA-certificaat te behalen.
Drie verschillende cursussen
De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. Voor mensen uitvoerende werkzaamheden verrichten in risicovolle omgevingen is er de basiscursus VCA, die men ook wel eens B-VCA of VCA Basis noemt. Geef jij leiding aan deze mensen als manager of zzp’er, dan is er de cursus VCA-VOL, wat staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Functioneer jij als intercedent voor mensen die in risicovolle werkomgevingen werken, dan is VIL-VCU (Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden) de cursus die voor jou van belang is.
Hoe VCA-certificaat behalen?
Er bestaan verschillende manieren om je VCA-certificaat te behalen. Je kunt deelnemen aan een klassikale cursus die afgesloten wordt met een examen. Zo kun je in één dag je diploma halen. Heb je hier geen tijd voor en leer je liever huis, wanneer jou dat het beste uitkomt, dan kun je de e-learning volgen. Dat is een online cursus die ook afgesloten wordt met een examen. Leer je liever uit een boek, dan kun je lesmateriaal bestellen en zelfstudie doen. Je laat dan je examen afnemen door een erkend examenbureau. Het is mogelijk om eerst een VCA proefexamen te doen, zodat je weet wat je kunt verwachten bij het echte examen.