Vergaderen is topsport!

Reacties gesloten

Topsporters doen er alles aan steeds beter te worden en om de te top te halen. Dit steeds beter worden richt zich al lang niet meer alleen op de trainingen en de wedstrijden. Er is veel meer waardoor te steeds een heel klein stukje beter wordt.

SKY is de limit

Binnen het wielerpeloton heeft de Britse ploeg SKY een heuse methodiek geïmplementeerd die ze “aggregation of marginal gains” noemen. Als ze elk aspect dat te maken heeft met de prestatie op de fiets 1% kunnen verbeteren dan telt dit bij elkaar op tot een behoorlijke stap voorwaarts. Zo hebben ze de voor de hand liggende zaken als voeding, materiaal, zitpositie geoptimaliseerd. Maar ook minder voor de hand liggende zaken die door andere ploegen geen aandacht kregen zoals de kwaliteit van het kussen waarop de wielrenners slapen, de zeep waarmee ze hun handen wassen, de gel waarmee ze gemasseerd worden. Telkens op zoek naar de 1% verbetering…

brooke-cagle-609880-unsplashVergaderen als topsport

Hoe bewust zijn we als “top-vergaderaars” in Nederland van de kwaliteit van vergaderen en nog veel interessanter van de aspecten die kwaliteit beïnvloeden? Mijn aanname is dat er zeer weinig organisaties te vinden zijn die hier mee bezig zijn.

Voeding

Voor de hand liggende aspecten binnen de vergadersport is natuurlijk de voorbereiding, rol van de voorzitter, de agenda et cetera. Minder voor de hand liggend is bijvoorbeeld voeding. Deze week was ik op een mooie vergaderlocatie in Rotterdam waar ik werd verrast door de poster bij binnenkomst “vergaderen is topsport” waarbij louter aandacht was voor brain-food. Voedsel dat je scherper maakt tijdens een vergadering. Mooie kleine hapjes zoals een (pure)chocobal met vijgen en kokos. Geweldig initiatief dat navolging verdient.

Denk eens aan het kommetje bosbessen (de antioxidanten helpen je energiek en geconcentreerd te blijven). Of een stukje pure 70%+ chocolade. Ook hierin vind je antioxidanten maar de cafeïne zorgt ook nog eens voor een extra boost. Groente en fruit bijvoorbeeld in de vorm van een smoothie zorgen voor een optimale ondersteuning van de hersenen terwijl ze geen eenvoudig zijn te verteren (dit in tegenstelling tot koekjes en vette snacks die juist een dip veroorzaken).

Er is veel meer natuurlijk

Vergaderen en Het Nieuwe WerkenIs dat nou alles …? hoor ik je denken. Nou nee, denk maar eens mee. Heb je wel eens nagedacht over het aantal deelnemers aan jou reguliere vergadering? Als je vanaf nu zorgt dat je alleen onderwerpen bespreekt die voor alle deelnemers relevant zijn, ja…dan vallen er zomaar een aantal deelnemers af. Heerlijk toch! Meer tijd dus voor jou en de afvallers.

En wat echt helpt, is de agenda onderwerpen actief en resultaatgericht te formuleren. Dus “selecteren van de meest geschikte kandidaat” i.p.v. ”bespreken kandidaten”.

En iedereen sluit zijn vergadering toch wel af met de Actie en Besluiten Lijst??? Toch? Anders gebeurt we waarschijnlijk tussen de vergaderingen niet zoveel, en daar moet het nu juist het verschil worden gemaakt, niet tijdens de vergadering…

Hoe begin je nu vergaderen als topsport?

Eerste stap kan zijn dat je in de volgende vergadering vraagt: “neem eens 2 minuten de tijd en schrijf eens op een van deze briefjes op welke aspecten van onze vergadering we 1% zouden kunnen verbeteren”.

Ik ben benieuwd!

Deel dit artikel met anderen
Richard Wibbelink - Eigenaar
Richard is organisatieadviseur en begeleid teams en organisaties naar meer resultaat, en plezier in samenwerken. Bovendien organiseert hij leiderschapsreizen in de natuur in Nederland en in de bergen van Zwitserland; is hij docent van een coachopleiding en brengt hij vitaliteit weer terug bij mensen en teams. Richard Wibbelink werkt voor www.aho.nu en www.nooitmeervergaderen.nl.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten