Verminder je leesstapel: tien tips

Door Annemiek Tigchelaar van Werkdrukverlager - 4 maart 2014
Reacties gesloten

Clean desk voor Het Nieuwe WerkenIn Het Nieuwe Werken passen geen leesstapels. Maar zonder eigen werkplek is het werken met veel papier lastig. Het betekent gesleep en gesjouw. Maar wat dan te doen met documenten of vakbladen doe je moet of wilt lezen? In veel organisaties beschikken medewerkers over een beperkte kastruimte, maar mijn ervaring leert dat leesvoer dat daar belandt vaak lange tijd ligt stof te vangen. Hoe houd je je leeswerk dus bij?

Hieronder een tiental tips om het leeswerk te beperken én er sneller doorheen te komen.

1) Wees selectief en lees niet alles wat los en vast zit. Maak een eind aan je informatiehonger en wees niet langer bang om iets te missen. Ga op zoek naar onderwerpen die jou interesseren in plaats van alles te lezen dat op je afkomt. Draai de rollen dus om!

2) Maak een overzicht van alle uitgaven – print en digitaal – waarop je een abonnement hebt. Doe dit bijvoorbeeld met deze lijst. Zeg die abonnementen op die je niet waardeert. Doe dit zo snel mogelijk. Op die manier ben je in ieder geval op tijd (en voorkom je dat je vastzit aan nog een jaar abonnement) en kun je het niet meer vergeten. Voorbeeldbrieven voor het opzeggen van je abonnement zijn er ook. Hier print je in no time jouw opzegbrief. Handig!

3) Maak een leesmap voor interessante artikelen, bijvoorbeeld over Het Nieuwe Werken. Lees alleen de index of inhoudsopgave van een blad en kies de voor jou interessantste artikelen uit. Scheur deze uit en stop ze in je leesmap. Noteer op de artikelen de datum dat je ze in je leesmap stopte. Zitten ze er na vier weken nog in, gooi ze dan weg. Blijkbaar zijn ze toch niet interessant genoeg. Deze leesmap neem je bijvoorbeeld mee in de trein, waar je je rustig in de artikelen kunt verdiepen.

4) Wees realistisch. Wanneer je leesstapel te groot wordt, is het niet waarschijnlijk meer dat je alles zult gaan lezen. Hoog tijd om te schiften!

Het Nieuwe Werken is papierloos5) Veel mensen zeggen niet prettig op een beeldscherm te kunnen lezen. Ze printen liever. Hoewel het soms inderdaad fijner is om in een papierendocument te werken, is het soms ook een kwestie van wennen. Immers als je jezelf voor houdt dat je niet fijn op een beeldscherm kunt lezen, zul je er ook nooit aan wennen! Printen mag dus best, maar houdt het beperkt. En áls je print, lees de stukken dan direct en leg ze niet op de stapel ‘om-later-nog-een-keer-te-lezen’.

6) Reserveer tijd om te lezen, bijvoorbeeld 15 minuten per dag. Bijvoorbeeld na de lunch om even te ontspannen.

7) Lees niet alleen sneller, maar bovenal slimmer. Als je van een artikel de koppen en de eerste regel van elke alinea leest, weet je al heel behoorlijk waarover het gaat. Is het interessant genoeg, dan kun je dieper de tekst in lezen. Op www.effectivitijd.nl test je makkelijk hoe snel je leest. Of volg een cursus snellezen.

8) Durf te beslissen: of je leest het (en wel nú) óf je gooit het weg (en wel nú).

Clean desk voor Het Nieuwe Werken9) Houd de stapel actueel. Aangezien kranten het actuele nieuws brengen, zijn ze na één of twee dagen verouderd. Gooi ze daarom dezelfde week weg! Tijdschriften en vakbladen behouden hun actualiteit meestal een maand of twee. Club- en (vak)verenigingsblaadjes kun je weggooien als het nieuwe exemplaar binnenkomt.

10) Archiveer artikelen die je nog niet hebt gelezen. Als er een nieuw project zit aan te komen en je stuit op een artikel over dat onderwerp, is het zinvol dit alvast in de juiste map te doen. Als het project van start gaat, kun je het makkelijk weer tevoorschijn halen en kom je goed beslagen ten ijs.

Deel dit artikel met anderen
Annemiek Tigchelaar - Sr.Professional Organizer en werkplektrainer
Annemiek Tigchelaar brengt orde in tijd en zaken. Zij traint en adviseert diverse organisaties in timemanagement, efficiënt e-mailen en HNW. Zij is onder andere trainer bij de Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers en aangesloten bij Assemblee sprekersbureau. Daarnaast is zij auteur van 'Stop de stapels – al je papier op orde thuis en op kantoor' en van 'Grip op je e-mail = grip op je werk'. www.toporde.nl
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten