Versterk het groepsgevoel; Quiche de Groupe [#KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 16 december 2011
Reacties gesloten

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Het Nieuwe Werken: versterk het groepsgevoelVersterk het groepsgevoel; Quiche de Groupe

Zit je lekker thuis te werken, maar dan mis je je collega’s toch wel een beetje. ‘Wat hebben wij samen nog?’ vraag je je vertwijfeld af. Telewerkers moeten daarom extra tijd besteden aan het ‘groepsgebeuren’.

Groepsidentiteit

Dit recept ligt enigszins in het verlengde van het vorige, maar gaat nog een stap verder. Het gaat uit van een simpel biologisch gegeven: de mens is een sociaal dier. Wij ontlenen een deel van onze identiteit aan de groepen waartoe wij behoren. Dat kan ons gezin zijn, een politieke partij, maar ook het bedrijf en vooral de afdeling waar we werken. Een van de belangrijkste sociale processen die op kantoor spelen, is dan ook het proces van in- en uitsluiting: wie hoort er bij de groep en wie niet?

Klein Receptenboek voor Het Nieuwe WerkenDe wens om bij de groep te horen en de angst om uitgestoten te worden is een van de belangrijkste drijfveren om je werk goed te doen, om je best te doen. Veel belangrijker dan bijvoorbeeld de kans op straf of beloning van je manager of het verlangen om iets nuttigs te doen.

Eigen clubhuis

Maar op het moment dat medewerkers meer thuis gaan werken, wordt het groepsgevoel minder sterk. Dat zul je dus heel bewust moeten aanvullen. Dat kan op tal van manieren, waaronder natuurlijk de bekende survivaltochten in de Ardennen of een avondje doorzakken aan de bar van een hotel op de hei. Maar dat doe je natuurlijk niet elke week (tenminste…), en dus zul je ook nog iets anders moeten organiseren met een bestendiger en regelmatiger karakter.

Een mogelijkheid is bijvoorbeeld om elk team zijn eigen ‘clubhuis’ te geven, een ruimte die de medewerkers helemaal zelf mogen inrichten en waar ze zich even kunnen ontspannen of waar ze hun wekelijkse vrijmibo kunnen houden. Een oude bank erin en een tafelvoetbaltafel en klaar is Kees. Je zou ook kunnen denken aan een eigen teamwebsite, waarop de teamleden elkaar op de hoogte houden van waar ze mee bezig zijn of wat hen bezighoudt. De exacte invulling kun je prima aan de teamleden zelf overlaten.

Manager, word niet verstoten

Het enige wat je als manager moet doen, is er ruimte aan geven en een beetje budget. En laat merken dat je het belangrijk vindt. Als het team iets organiseert, schitter dan niet door afwezigheid omdat je het zogenaamd te druk hebt. Dat is vragen om verstoting uit de groep. En dat wil je zelfs als manager niet.

Volgende week recept 21: Vertrouw je medewerkers; Hollands Gourmet. Lees het vorige recept: Vergeet je collega’s niet; Ovenschotel Kwalitijd of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten