Vier je successen; champagnetaart [#KRHNW]
Met dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.
Dit is het echte toetje van dit boek: vier je successen. Met een flinke taart, een glas champagne en een dansje. Logisch? Waarom gebeurt het dan zo weinig?
Weersta die calvinistische aard
Vier je successen. Het is zo’n advies waarvan je waarschijnlijk zult denken: ja, duh. Dat staat toch in alle managementboekjes, dat weten we toch allang? En waarom gebeurt het dan toch zo weinig? Waarom zijn we vooral bezig met de dingen die níét goed gaan en zo weinig met de dingen die wél lukken? Waarschijnlijk zit het een beetje in onze calvinistische aard dat we vinden dat we onze best moeten doen en onszelf niet te veel op de borst willen kloppen. Je hoort in ons land bescheiden te zijn over je succes.
Definieer succes en vier het
Er is echter nog iets anders aan de hand. Als je niet weet waar je naartoe gaat, weet je ook niet goed wanneer je een mijlpaal hebt bereikt. Anders gezegd: als je niet goed gedefinieerd hebt wat je wilt bereiken en welke stappen je naar dit doel moeten leiden, dan gaat het moment van succes bijna ongemerkt voorbij. Vier je successen begint met andere woorden met het vijfjarenplan uit het vierde recept of het persoonlijke groeiplan uit recept nummer 12. In dat persoonlijke groeiplan heb je je eigen Definition of Success geformuleerd, je DoS. En als je succes hebt, dan mag je wat ons betreft best een taart laten aanrukken.
Goed voor het groepsgevoel
Hetzelfde geldt dan natuurlijk voor het succes van de organisatie. Als je een mijlpaal hebt bereikt, bijvoorbeeld een bepaalde omzet, een grote klant binnengehaald of een interessante innovatie, sta daar dan ook even bij stil. Dat stimuleert namelijk enorm het groepsgevoel en het idee dat je samen iets moois tot stand brengt. Benadruk dit dan ook in je verplichte praatje: Dat niet jij of een paar mensen dit succes hebben bereikt, maar iedereen.
Zoals bij een voetbalteam ook de reserves, de masseurs en zelfs de koffiejuffrouw onmisbaar zijn voor een goede teamprestatie, zo is ook iedereen binnen een organisatie verantwoordelijk voor de prestatie van het geheel. Iedereen op zijn eigen manier.
Wees verder creatief in de uitwerking van het ‘feestje’. Laat de ene keer de champagne aanrukken, de volgende keer een ijscokar en deel de keer daarop dinerbonnen uit. Het hoeft allemaal niet veel te kosten, het gaat ook hier om het gebaar.
Dit was het laatste recept. Lees het vorige recept: Zorg goed voor je omgeving; groen ijsje, of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.