Vijf manieren om de digitale veiligheid van je bedrijf te vergroten
Het moge duidelijk zijn dat je als ondernemer van digitale veiligheid een speerpunt in je bedrijfsplan mag maken. Niet dat er een digitale oorlog gaande is, maar er zijn genoeg gevaren waar je rekening mee moet houden. Een hack kan grote gevolgen hebben. Niet alleen financieel, maar ook immaterieel. Je hebt geen fijne dag als je 50 trouwe klanten moet vertellen dat hun privégegevens op straat liggen. Gelukkig hoeft het zover niet te komen. Deze vijf tips gaan je helpen op weg naar de beste bescherming.
Snelle en duidelijke communicatie
Je doet er natuurlijk alles aan om een incident te voorkomen, maar de eerste tip heeft juist met het handelen tijdens een incident te maken. Snelle incidentmeldingen en communicatie is dan erg belangrijk. Je begint voor het betreffende incident al met het handelen, door een crisiscommunicatieplan op te stellen. Je bepaalt wie welke rol vervult en welke verantwoordelijkheden hierbij horen. Denk ook na over de communicatiekanalen die je wilt gebruiken, wie geïnformeerd moet worden en welke informatie deze mensen moeten krijgen. Zo is voor de organisatie duidelijk wat er gedaan moet worden en zijn de gevolgen van het incident zo klein mogelijk.
Maak een noodplan
Een ander belangrijk onderdeel van incidenten voorkomen en hiermee omgaan is het schrijven van een noodplan. In dit plan staan verschillende scenario’s van situaties die binnen je bedrijf kunnen voorkomen. Je kunt denken aan een DDoS-aanval of een computernetwerk dat uitvalt. Er zijn meerdere beheersprocessen die je hiervoor kunt gebruiken.
Informeer en train je medewerkers
Dat cybersecurity belangrijk is, weet jij als ondernemer. Maar hoe zit het met je werknemers? De kans is groot dat ze minder bewust omgaan met digitale veiligheid. Aan jou dan ook de taak om ze te informeren en bewustwording te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door trainingen aan te bieden over phishing en het goed omgaan met bedrijfsgegevens. Je zult zien dat er ook binnen jouw organisatie nog een hoop verbeteringen kunnen plaatsvinden. En dat je medewerkers hun scherm wél vergrendelen als ze koffie gaan halen.
Sterke wachtwoorden en MFA
Het is hartstikke lief als een van je medewerkers een wachtwoord heeft met de naam van zijn partner of kind, maar voor criminelen zijn dit lekkere hapjes. Sterke wachtwoorden zijn niet te ontcijferen. Je kunt denken aan iets als 9uHs39VwQl72K. Niet echt een wachtwoord wat snel achterhaald wordt. Ook Multifactor Authentication (MFA) is belangrijk. En gebruik hier een app voor, omdat een telefoonnummer makkelijk nagemaakt en gebruikt kan worden.
Een gedragscode
De laatste tip is er een die niet door al je personeelsleden met gejuich zal worden ontvangen. Toch is een gedragscode goed om de digitale veiligheid naar een hoger niveau te tillen. Wat er precies in de code komt te staan, is aan jou. Een verbod op social media (Facebook, Instagram en TikTok) is een voorbeeld. En denk ook goed na over het installeren van apps en/of games. Dit is niet handig, omdat er altijd een virus mee kan komen.