Vijf tips bij het kiezen van een betrouwbare webhosting partij

Reacties gesloten

Webhosting en Het Nieuwe WerkenIn deze tijden met steeds meer zzp’ers, worden er dus ook steeds meer (eenpersoons)bedrijven opgericht. Hierbij is een van de eerste zaken die moet worden georganiseerd de online bereikbaarheid van bedrijven in de vorm van een website. In het huidige tijdperk is het online zijn immers van essentieel belang voor het voortbestaan van bedrijven. Dit lijkt kinderspel, maar er zitten nog wel wat haken en ogen aan.

Een belangrijk onderdeel van een bedrijfswebsite is het kiezen van een partij voor webhosting en dit is niet zo eenvoudig als het lijkt. Is de server down, dan kost je dat omzet. Een webhostingpartij moet dus voor alles betrouwbaar zijn. Er zijn talloze bedrijven die maar al te graag jouw webhosting willen verzorgen. Ze zeggen allemaal de beste en meest uitgebreide partij te zijn, zodat het moeilijk is om door de bomen het bos nog te zien. Daarom is het belangrijk om op een aantal belangrijke factoren te letten. Vijf tips.

1. Bereikbaarheid

De bereikbaarheid van een webhost is ontzettend belangrijk. Wanneer de server down is moet je ze altijd direct kunnen bereiken. 24/7. Kies daarom een partij met een noodnummer of storingsnummer en niet voor een partij die alleen tijdens kantooruren bereikbaar is. Je wilt niet dat er een storing is op vrijdagavond en je het hele weekend omzet misloopt. Check ook altijd of de webhost beschikt over een KvK- en BTW-nummer. Dit lijkt vanzelfsprekend, maar er zijn altijd webhosts die dit niet hebben.

2. De locatie van de servers

De plaats waar de servers staan kan van groot belang zijn. Is jouw bedrijf in Nederland gevestigd? Kies dan voor een webhost waarvan de servers in Nederland staan en niet in de Verenigde Staten, zoals bij veel webhosts. Een server in Nederland komt namelijk ten goede van de snelheid van je website.

3. Pas op voor een ‘gratis domeinnaam’ en ‘onbeperkt dataverkeer’

Een gratis domeinnaam of ongelimiteerde dataruimte, klinkt natuurlijk heel aantrekkelijk. Maar pas hiervoor op, want niets is zomaar gratis. Een gratis domeinnaam bij een webhostingpakket betekent vaak dat de domeinnaam in eigendom blijft van de webhostingpartij. Hierdoor ben je dus geen eigenaar van je eigen domein en blijf je aan deze partij vastzitten. Wil je dat de domeinnaam van jou wordt, dan moet je er vaak een flink bedrag voor betalen. Kies voor een aparte domeinregistratie of vraag goed naar de voorwaarden.

Gigabyte en Het Nieuwe WerkenDit geldt ook voor onbeperkt dataverkeer. Niet is ongelimiteerd en er zullen altijd haken en ogen aan zitten. Onbetrouwbare webhostingpartijen zijn vaak vaag over de hoeveelheid dataverkeer die je mag hebben. Meestal wordt dit ‘fair use policy’ genoemd in de voorwaarden. Zorg ervoor dat je precies weet hoeveel gigabyte aan dataverkeer je per maand mag genereren, voordat je een contract aangaat. Lees dit dus goed na in de voorwaarden of laat het er anders in opnemen.

4. Ervaringen

Ervaringen van anderen die eerder een samenwerking met de webhost zijn aangegaan, zijn enorm zinvol om te lezen. Ontevreden klanten zullen een slechte webhost ongetwijfeld negatief beoordelen. Lees daarom altijd gebruikerservaringen, voordat je een beslissing maakt. Deze ervaringen kun je bijvoorbeeld vinden op Webhosters.nl of Hostingvergelijken.eu.

5. Laat niet alles afhangen van een ander bedrijf

Laat nooit alles afhangen van één partij. Besef dat het ontzettend veel omzet kan kosten als je website down is. Zorg altijd zelf voor een eigen back-up, ook al verzorgt de webhost ook een periodieke back-up. Zo weet je zeker dat je zelf de controle houdt.

 

 

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten