Vijf voordelen van merkregistratie

Door Danny Bijl van - 22 augustus 2022
Reacties gesloten

Als ondernemer weet je dat het hebben van een eigen merk veel waard is. In feite bepaalt het merk wat voor bedrijf je hebt en of klanten en potentiële klanten je weten te vinden en herkennen. Om een merk of logo te kunnen beschermen tegen bijvoorbeeld aanhakers, is het belangrijk om dit te registeren. In dit artikel ontdek je de vijf voordelen van merkregistratie.

Misbruik

De belangrijkste reden om je merk te registreren is omdat je er misbruik mee voorkomt. Het is van belang om je op dit vlak goed te laten voorlichten. Een bedrijf zoals Knijff heeft merkenadviseurs die je uitleggen dat alleen het gebruik van een merknaam je geen merkrechten oplevert. Daar is toch echt een registratie voor nodig.

Door je merknaam te laten registreren kan je, indien nodig, stappen ondernemen tegen ondernemers die met jouw merknaam aan de haal gaan of op een andere manier misbruik van je naam of logo maken.

Imagoschade

Niks zo schadelijk voor jouw goede naam als anderen onder jouw merknaam diensten aanbieden, of nog erger, de boel belazeren. Door je merk te registreren kan je druk uitoefenen op partijen die een slaatje willen slaan uit jouw succes. Zo voorkom je dat je imago een deuk oploopt. Lees meer over welke stappen je moet ondernemen om jouw merknaam te registreren. Je staat juridisch gezien heel stevig in je schoenen na je merkregistratie.

Patent

Je bent waarschijnlijk geen uitvinder, maar hebt wel je eigen merknaam bedacht. Zeker als je onderneming goed loopt, gaat je naam opvallen. Kwaadwillende concurrenten kunnen zomaar met jouw bedrijfsnaam aan de haal gaan. Zolang je naam niet geregistreerd staat, kan je daar niets tegen doen. Er zitten behoorlijk wat addertjes onder het gras als het om namen en logo’s gaat. Daarom is het voor ondernemers verstandig een site te bekijken waar alles duidelijk op wordt uitgelegd.

Voorkom problemen

Als het goed is, heb je al gecheckt of je logo en merknaam niet al ergens worden gebruikt. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je iets gemist hebt. Mocht jouw merknaam en logo al door een ander bedrijf worden gehanteerd of grote gelijkenissen vertonen met al bestaande namen, dan ontdek je dat tijdens de merkregistratie. Daarmee kan je een hoop ellende zoals rechtszaken en in het slechtste geval forse schadeclaims voorkomen.

Waardeverhoging van je bedrijf

Niet alleen de naam van je bedrijf wordt sterker dankzij de merkregistratie. Ook voor de toekomst heb je er alleen maar profijt van. Stel dat je jouw bedrijf (of alleen het merk) ooit eens wilt verkopen, dan sta je met een bekende naam een stuk sterker in de onderhandelingen. Bovendien is het voor een potentiële koper belangrijk om te weten dat dankzij de merkregistratie de namen en logo’s goed beschermd zijn.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten