De Voor- en Nadelen van Cloud Computing
Onlangs was ik in Houten voor de summerschool van e-office. Tijdens deze serie van workshops worden een aantal actuele ontwikkelingen besproken. Op deze dinsdag gingen het over Google Apps, het (zakelijke) online collaboration-platform van Google voor e-mail en het uitwisselen en beveiligen van informatie. Google Apps is een voorbeeld van het zogenaamde Cloud Computing.
De ‘cloud’ staat hier eigenlijk voor ‘internet’ en deze term is afkomstig uit het Engels. Consultants tekenen het internet al sinds het ontstaan als een wolk… Het aanbieden van applicaties in de ‘cloud’ wordt ook wel Software-as-a-Service genoemd (SaaS).
Cloud Computing bied interessante mogelijkheden, echter wat zijn de voor- en nadelen ervan?
Voordelen
Een groot voordeel van software uit de cloud is dat de gebruiker bronnen efficiënter kan inzetten, documenten en informatie makkelijker kan delen en daarmee slimmer kan werken. Immers, je hebt alleen nog maar je inlog gegevens nodig om een willekeurige computer bij je documenten, e-mail, spreadsheets, brieven, correspondentie, adresgegeven, databases etc. te komen.
Het heen en weer mailen van documenten wordt hierdoor bijvoobeeld beperkt. Daarnaast wordt ook het gebruikersgemak en het onderhoud sterk verbeterd. De organisatie of gebruiker hoeft namelijk niet elke keer voor updates te zorgen, of de beveiliging te regelen via virusscanners, firewalls of adware-killers. Dit wordt immers verzorgd door de aanbieder van de dienst. De kosten voor beheer en onderhoud kunnen over het algemeen aanzienlijk worden gereduceerd. Wie eenmaal gewend is aan de software en functionaliteiten, kan binnen zijn of haar beveiligde omgeving zonder zorgen aan de slag.
In het onderstaande promotiefilmpje van Salesforce.com krijg je een goede indruk van de mogelijkheden en voordelen van Cloud-computing:
Veiligheid en beveiliging
Volgens Google werken er wereldwijd al meer dan 1 miljoen bedrijven met Google Apps. Maar hoe veilig is het werken in de cloud? Immers, je documenten, e-mail en bedrijfsgegevens staan over een groot aantal servers verspreid. Hoe groot is de kans dat derde er met jouw bedrijfsgegevens of informatie vandoor gaan? En wie vertrouwt zijn of haar bedrijfskritische- of essentiële informatie aan derden toe?
In de sessie werd mij wel duidelijk dat Google (en andere aanbieders van SaaS-diensten) groot belang hebben bij een maximale beveiliging. Immers, vertrouwen is een van de belangrijkste pijlers voor deze manier van werken. Zodra blijkt dat werken via de cloud niet of minder veilig is, zullen de diensten onder grote druk komen te staan.
De belangrijkste vraag die uit de sessie bleek, is met name de vraag wat de aanbieder van de dienst met de gegevens kan doen? In Amerika is immers de Patriot Act van kracht. Dit zou kunnen betekenen dat in dit geval de Amerikaanse regering op deze manier in het bezit kan komen van bedrijfsgeheimen, klantendatabases, staatsgeheimen en andere informatie die je liever niet weggeeft. Hoe interessant is het voor een bedrijf dat zich met ontwikkeling van nano-technologie bezighoudt om haar documenten en mailwisseling via Google Apps of een soortgelijke dienst te laten verlopen? Hoe kwetsbaar is een overheidsdienst als het via (een zwaar beveiligde applicatie) in de cloud haar gegevens verwerkt? De vraag is dus welke informatie zich wel of niet leent voor het werken in de cloud.
Conclusie
Mijn conclusie is dat werken in de cloud voordelen biedt, maar dat de gebruiker zich vooral moet afvragen welke informatie hij of zij wel of niet in de cloud wil brengen.
Ik ben erg benieuwd naar ervaringen van bedrijven, organisaties, instanties, verenigingen of andere samenwerkingsverbanden die net als deze Nederlandse startups Google Apps of een andere cloud-dienst als standaard communicatie- en collaborationplatform gebruiken.
Wat is jouw ervaring met Cloud Computing? Ik zie ik je reactie graag in de comments!
Meer weten over voordelen van Cloud computing?
Acht redenen waarom cloud computing het hedendaagse zakendoen gaat veranderen
De impact van 2.0 op outsourcing-processen
Benieuwd naar meer bedenkingen over Cloud Computing?
Bedrijven aarzelen over de cloud
Vijf redenen om de cloud te mijden
Over juridische aspecten bij cloud computing
‘Google moet Gmail en Docs altijd versleutelen’
Privacygroep eist verbod op Google’s clouddiensten
vrijdag, 24 juli, 2009 at 14:04
Op Ambtenaar 2.0 kwam ik net een goed stuk tegen over de beveiliging rondom Web 2.0 toepassingen “Web 2.0: vele voordelen, maar doe het veilig”: http://www.ambtenaar20.nl/?p=3146
vrijdag, 24 juli, 2009 at 14:04
Op Ambtenaar 2.0 kwam ik net een goed stuk tegen over de beveiliging rondom Web 2.0 toepassingen “Web 2.0: vele voordelen, maar doe het veilig”: http://www.ambtenaar20.nl/?p=3146
vrijdag, 27 augustus, 2010 at 21:12
Software as a Service groeit exponentieel: http://www.cloudtools.nl/algemeen/idc-software-as-a-service-steeds-populairder/
Tegenstanders van Cloud Computing zijn met name werknemers in IT die voor hun baan vrezen doordat ze overbodig worden. Bijna alle verbindingen gaan via een beveiligde https verbinding en bereikbaarheid is ook geen issue, een eigen server kan ook stuk gaan.
dinsdag, 8 maart, 2011 at 15:21
Ik ben het met je eens dat veiligheid een aandachtspunt is. Daar tegenover staat dat de cloud ook veiligheidsvoordelen biedt, zo is het niet langer nodig documenten op disk of memory stick te zetten om er thuis aan te werken bijvoorbeeld (en ze te verliezen).
Ook bieden leveranciers van cloud diensten vaak veel betere voorzieningen in hun data centres op het gebied van hardware redundantie, back-up, fysieke beveiliging etc., dan in het MKB gebruikelijk is.
vrijdag, 3 februari, 2012 at 23:03
De KGB had dit vast een mooi systeem gevonden