Vrije tijd kopen maakt gelukkiger
Bijna drie jaar geleden onderzocht econoom aan de Universiteit Maastricht, P. Smeets de geluksbeleving van meer dan 5.000 mensen om erachter te komen waar we blij van worden. De conclusie was dat tijd meer gelukkig maakt dan spullen. Volgens Smeets maken niet alleen de grote televisie of de nieuwste smartphone je gelukkig, maar ook de hulp bij schoonmaken en de bezorgservice van de supermarkt. Uit onderzoek (2018) van Pensioenmonitor bevestigd tevens dat men behoefte heeft aan vrije tijd, 72% van alle werkenden gaf daarin aan eerder te willen stoppen met werken. Maar hoe ga je dat realiseren?
Begin niet te laat, maar op tijd met beleggen
Remment Jan Bakker van Evi van Lanschot hoorde in zijn vorige functie als beleggingsadviseur verhalen van veertigers en vijftigers die ervan droomden rond hun zestigste te kunnen stoppen met werken. Hij ziet hoe beleggen mooie rendementen kan opleveren, maar ook grote twijfel en uitstelgedrag bij mensen die daardoor, veel te laat beginnen met beleggen om eerder met pensioen te kunnen gaan.
Beleggen is niet standaard
Later beginnen met beleggen is wel verklaarbaar. Uit gedragsonderzoeken blijkt dat het niet in onze aard zit om te beleggen. We vermijden liever lastige onderwerpen en beslissingen, met name als het om financiële keuzes gaat. We gaan ervan uit dat dingen goedkomen en overschatten vaak onze kennis en vaardigheden. Volgens economie-professor David Hirshleifer kan dat vertrouwen helpen maar ook leiden tot hoogmoedigheid; ‘Whatsappende automobilisten gaan geloven dat ze geen ongeluk zullen veroorzaken en beleggers denken dat zij de markt wél kunnen verslaan’, vat Hirshleifer samen.
In 4 stappen naar een groeiend vermogen
Een vermogen opbouwen met beleggen? Volgens Remment Jan zul je dan je natuurlijke neigingen tot uitstellen, zelfoverschatting en over-optimisme de baas moeten worden. Met behulp van wetenschappelijke kennis rond behavioral finance legt hij uit hoe je in vier stappen geleidelijk een goed vermogen op kunt bouwen.
1. Laat het niet bij dromen
Maak je droom concreet, droom je ervan om eerder met pensioen te gaan? Bepaal dan hoeveel jaar je eerder wilt stoppen met werken en hoeveel geld je daar per maand voor nodig hebt. “Door deze cijfers concreet te maken, schep je helderheid en heb je een gedefinieerd doel. Dit zorgt ervoor dat je in actie gaan komen.”
2. Beleggen is voor de lange termijn
Een goed rendement heeft tijd nodig, weet Bakker. “Helaas zijn we als mensen geneigd om meer naar de korte termijn te kijken.– Een verschijnsel dat gedragseconomen temporal discounting noemen. Proefjes laten zien dat veel mensen liever € 50 nu krijgen dan € 80 euro over drie maanden. Dit is ook een reden waarom mensen nog zo weinig aandacht hebben voor hun pensioen, het is nog zo ver weg …”
3. Houd vast aan je beleggingsdoel
“Omdat veel mensen complexe financiële beslissingen lastig vinden, kun je bij beleggen maar beter de knoop in een keer doorhakken. Kies een risicoprofiel dat bij je past, een startbedrag en een maandelijkse inleg, en besteed het beheer uit aan specialisten. Dan ben je verlost van die ingewikkelde taak en heb je er geen omkijken meer naar. Ook dat is een vorm van ‘tijd kopen’. Als je maandelijks automatisch inlegt, hoef je bovendien niet na te denken over het juiste instapmoment. Zo spreid je ook het risico.”
4. Check de ontwikkeling
Bakker: “Als je je beleggingen op de rit hebt, is het voldoende om af en toe te checken hoe je potje zich ontwikkelt en of je doel nog steeds hetzelfde is. In andere woorden: of je dromen al werkelijkheid beginnen te worden. Zodat je straks inderdaad kunt kopen waar het om te doen was: meer vrije tijd. En daarmee meer geluk.”
Ook eerder stoppen met werken?
Wil je ook vrije tijd kopen om een aantal jaar eerder met pensioen te gaan? Met de vermogensgroeitool van Evi van Lanschot bereken je wat je nodig hebt om dit doel te bereiken. Met vermogensbeheer koop je tijd én behoud je toch de regie over je vermogen.