Wanneer is een arbodienst verplicht?

Door Danny Bijl van - 29 april 2024
Reacties gesloten

Als je zelf ooit medewerker in loondienst bent geweest, ben je mogelijk al eens in aanraking gekomen met een arbo-arts toen je door ziekte niet kon werken. Deze dient zowel jouw belang als dat van je baas. Als je zelf ondernemer bent, sta je aan de andere kant. Als je nu nog geen gebruikmaakt van een arbodienst, dan vraag je je misschien of en wanneer dat verplicht is. Dat leggen we uit in dit artikel. Zoek je een arbodienst? Vergelijken gaat het makkelijkst met behulp van HR Navigator!

Iedere ondernemer met mensen in dienst moet een arbodienst hebben

Als eenmanszaak hoef je geen diensten af te nemen van een arbodienst, want je bent de enige medewerker van je bedrijf en zelf verantwoordelijk. Maar zo gauw je ook maar één personeelslid in loondienst hebt, is de verplichting er wel om een basiscontract te hebben met een arbodienst. De hoofdreden hiervoor is niet eens in jouw eigen belang, maar omdat de arbodienst erop moet toezien dat jij als werkgever voor passende werkomstandigheden zorgt. Echter loont het ook voor jou als ondernemer, omdat de kan op re-integratie van je medewerker in het geval van ziekte vergroot wordt en alleen de arbo-arts mag oordelen over de arbeidsongeschiktheid van een werknemer. Let op: ook als je enige medewerker een 0-urencontract heeft, geldt deze verplichting. Voldoe je er niet aan, dan riskeer je een boete wanneer de Inspectiedienst SZW een controle komt uitvoeren.

Wanneer moet een werknemer naar de arbodienst

Wanneer moet een werknemer naar de arbodienst?

Ziektegevallen moeten maximaal een week na de eerste dag doorgegeven worden aan de arbodienst. In de praktijk betekent dit dat de arbodienst vaak op de hoogte wordt gesteld in gevallen waarbij een werknemer langer dan een week ziek is. Voor korte ziektegevallen is begeleiding van een arbo-arts immers ook niet noodzakelijk, tenzij het erg vaak voorkomt of je eraan twijfelt of de medewerker echt niet kan werken. Officieel hoeft de arbo-arts pas in de zesde week van het verzuim ingeschakeld worden door de werknemer te moeten en zo een probleemanalyse op te kunnen stellen. De medewerker wordt dan uitgenodigd om bij arbodienst op kantoor langs te komen. Hij of zij is verplicht om hieraan te voldoen.

Kortom, als je ook maar één medewerker hebt, moet je op zoek naar een passende partner voor arbodiensten. De ene arbodienst sluit beter aan bij je bedrijf dan de andere, dus het is belangrijk om een goede vergelijking te maken voordat je een contract met een partij aangaat.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten