Wanneer kan ik een fiets zakelijk aanschaffen en hoe werkt dat?

Door Redactie van Het Nieuwe Werken Blog - 9 september 2021
Reacties gesloten
Wanneer kan ik een fiets zakelijk aanschaffen en hoe werkt dat?

Een auto van de zaak is geen onbekend begrip, maar wat als je geen auto wilt maar een fiets of e-bike? Dan heb je als ondernemer de mogelijkheid om een fiets van de zaak te nemen óf om kosten af te trekken van je winst voor het gebruik van je privéfiets. We gaan verder in op wanneer je een fiets zakelijk kunt aanschaffen en hoe het werkt. Je kunt hier het aanbod fietsen van Bikester bekijken.

Privéfiets

Laat we beginnen met de situatie waar je je fiets al hebt en je dus in feite je privéfiets gebruikt voor zakelijke doeleinden. Net als bij de auto mag je dan kosten aftrekbaar maken. Om precies te zijn van je per gereden kilometer 0,19 euro aftrekken. Dit trek je dan af van je winst wanneer je je aangifte inkomstenbelasting invult.

Fiets of e-bike aanschaffen op de zaak

Als meer dan 10 procent van de kilometers die je maakt op je fiets voor zakelijke doeleinden zijn, dan heb je de optie om hiervoor een fiets of e-bike aan te schaffen op de zaak. Je voert hem dan op op de balans van je onderneming. Je kunt alle kosten voor de fiets als aftrekposten opvoeren. Dus niet alleen de aanschafkosten, maar ook kosten voor verzekeringen, onderhoud en zelf voor het plakken van een band. Maar let op: een fiets op de zaak aanschaffen is niet geheel ‘straffeloos’. Net als bij de auto is er sprake van een vaste bijtelling. Je betaalt zeven procent bijtelling over de waarde van het voordeel over de consumentenadviesprijs van de fiets en de bijbehorende accessoires (inclusief btw) per jaar. Dit bedrag moet je optellen bij je winst of inkomen, met als gevolg dat je meer winstbelasting betaalt.

Afschrijven van zakelijke fiets of e-bike

Vanaf een waarde van 450 euro exclusief btw moet je de waarde van je fiets of e-bike in vijf jaar afschrijven bij je aangifte inkomstenbelasting. Tenzij je starter bent, want dan geldt een willekeurige afschrijving die je in staat stelt om de kosten in één keer af te schrijven. Houdt er wel rekening mee dat de jaarlijkse bijtelling ook blijft gelden als je de fiets al volledig afgeschreven hebt. Kom je met al je investeringen in één jaar inclusief je nieuw gekochte fiets boven de drempel van 2.400 euro exclusief btw uit? Dan kun je gebruikmaken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je kunt dan 28 procent van het investeringsbedrag van de uiteindelijke winst aftrekken. Koop je een elektrische bakfiets of een speed pedelec, dan kun je een extra hoge aftrek krijgen volgens de Milieu-investeringsaftrek (MIA): 36 procent aftrek over de gehele aanschafwaarde.

Wanneer kan ik een fiets zakelijk aanschaffen en hoe werkt dat?

Het kan dus zeker voordelig zijn om een fiets op de zaak aan te schaffen. Zo lang je zelf maar scherp bent op de belastingvoordelen en de juiste inzet daarvan.

Deel dit artikel met anderen
Redactie - Redactie van Het Nieuwe Werken Blog
De redactie van Het Nieuwe Werken Blog bestaat uit diverse journalisten en (eind)redacteuren.
Blijf op de hoogte van de blog via onze gratis abonnementen.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten