Wat er gebeurd als je tijdelijk niet kunt werken

Door Danny Bijl van - 25 november 2020
Reacties gesloten

Voor de meeste mensen is het heel gewoon dat zij iedere dag aan het werk gaan. Sommigen klagen er zelfs over dat ze zoveel moeten werken. Toch zijn er ook een boel mensen die niet kunnen werken en dat juist heel vervelend vinden. Gelukkig wordt er in Nederland behoorlijk goed voor je gezorgd en kun je erop vertrouwen dat je niet aan je lot wordt overgelaten. Wil je weten wat er precies gebeurd als je tijdelijk niet kunt werken? Lees dan door, want we vertellen het je in deze blog!

Uitkering

Wanneer je langer ziek bent of niet kunt werken, dan krijg je een uitkering. Deze wordt in de meeste gevallen gebaseerd op het salaris dat je kreeg en het aantal maanden dat je daarvoor hebt gewerkt. Zo worden respectievelijk het bedrag van de uitkering en het aantal maanden dat je de uitkering krijgt vastgesteld. Je kunt daardoor gewoon je rekeningen blijven betalen, al ligt de uitkering wel iets lager dan het salaris dat je eerst kreeg natuurlijk. Je zult dus wel een beetje op de kleintjes moeten letten.

Terugkeren

Wanneer je snel genoeg volledig herstelt kun je in de meeste gevallen weer terugkeren naar je oude functie, maar wanneer je erg lang weg bent geweest is de kans groot dat er al iemand anders op jouw plek zit. Het bedrijf kan immers niet op je wachten zonder te weten hoe lang dat zal duren.

Op zoek naar iets anders

Op zoek naar iets anders

Kun je om bepaalde redenen, bijvoorbeeld omdat je te lang weg bent geweest, niet meer terug naar je oude functie? Dan is het de verantwoordelijkheid van je oude werkgever om je te helpen nieuw werk te vinden. Een bedrijf zoals Enroute BV wordt dan vaak ingeschakeld om dit in de praktijk te bewerkstelligen, omdat zij hier ervaring mee hebben en jouw werkgever vaak niet.

Re-integreren

Het traject dat je dan doorloopt noemt men een re-integratie tweede spoor. Je krijgt dan gesprekken en begeleiding die er voor gaan zorgen dat jij weer volledig aan het werk kunt gaan zoals je dat voorheen natuurlijk ook deed. Het kan helaas in bepaalde gevallen wel een lange tijd duren voordat het zo ver is. Dat komt omdat je misschien niet meer volledig kunt functioneren zoals je deed voordat je ziek werd, waardoor je niet meer het werk kunt doen waar je al ervaring mee had. Toch kom je vaak goed terecht dankzij het traject!

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten