Wat kost het WK voetbal ons?

Wat kost het WK voetbal ons? Ik hoor elke keer opnieuw de discussies weet opladen in de media. Op de radio (als ik in de auto zit) en op de verschillende sites (kranten lees ik niet, maar daar staat het vast ook in). Allerlei partijen becijferen dat de wedstrijd van maandag ons 130 miljoen euro heeft gekost aan verlies van arbeidsproductiviteit. Aangezien dit de tweede wedstrijd om 16:00 was en vrijdag de derde eraan komt is de totale schade straks richting de 400 miljoen, aldus deze mensen.

De vraag is natuurlijk hoe men tot deze getallen komt. Immers is het maar de vraag of er daadwerkelijk zoveel kosten zijn, of beter, inkomsten gedorven worden. Zou ons BNP in deze maand 400 miljoen lager liggen? Zou de belastingdienst 19% over 400 miljoen euro minder binnen krijgen dan anders? Het is natuurlijk nooit hard te vergelijken, maar de gedachte achter dit soort getallen raakt in de nieuwe economische situaties volgens mij kant nog wal.

Voor de goede orde, ik spreek hier niet over de softe factoren die ik soms hoor aangevoerd worden waarom het wel verstandig is. Teambuilding door samen naar Oranje te kijken kan op de lange termijn natuurlijk een positief effect hebben, maar ook dat is lastig meetbaar.

Tijd als productiefactor?

De eerste vraag die iemand zich moet stellen: is tijd de belangrijkste productiefactor in ons werk? Volgens mij niet namelijk. Als ik op Twitter kijk op dagen dat Nederland speelt zie je twee dingen. Natuurlijk is Twitter geen afspiegeling van de wereld en is mijn kring zeker niet representatief voor heel Nederland, maar ze vallen mij heel erg op.

  1. Het is verdomd rustig in de ochtend en begin van de middag voor de wedstrijd. Het lijkt wel of iedereen hard aan het werk is…
  2. Tegen de tijd dat de wedstrijd begint hoor je heel veel mensen over een super productieve ochtend waarin ze verschrikkelijk veel gedaan hebben.

Immers is tijd niet de belangrijkste factor van productie bij kenniswerk, maar is dat focus, concentratie en inspiratie. Opvallend is hoeveel mensen als ze ineens niet een standaard werkdag van 8 uur hebben ze ineens heel productief worden. Overigens heb ik het bij mezelf ook gemerkt, afgelopen maandag was denk ik mijn productiefste dag in de afgelopen maanden.

Het nieuwe werken

De grap is natuurlijk dat elke organisatie die Het Nieuwe Werken goed toepast totaal geen last zou hebben van het voetbal. Immers worden mensen afgerekend en beoordeeld op het resultaat (dat altijd over iets langere termijn gaat dan een dag) en of je die uren nu in voetbal stopt of anders maakt niet uit. Het gaat om het nakomen van afspraken.

De berekeningen hoeveel de Nederlandse economie schade zou lijden zijn volgens mij dus ridicuul. Hoeveel zaken worden echt niet gedaan door tijdgebrek? Bijna altijd is het enkel uitstel van zaken, nooit afstel. Daarnaast zijn alle organisaties met een modern personeelsbeleid, waar werknemers worden afgerekend op basis van resultaten en afspraken, helemaal niet gevoelig voor tijd.

Natuurlijk zijn er organisaties die wel productieverlies lijden, vooral in de maakindustrie. Daar hoor ik echter zelden dat de hele fabriek stilgelegd is vanwege het voetbal. Misschien dat er een paar foutjes meer gemaakt zijn die schade doen, zeker. Er zal best op bepaalde plekken schade geleden worden, maar deze berekeningen lijken mij te stammen uit de tijd dat we nog vooral veel produceerde en tijd de belangrijkste productiefactor was.

Deel dit artikel met anderen
Bas van de Haterd - Professioneel bemoeial - Van de Haterd Consultancy
Bas van de Haterd helpt bedrijven met arbeidsmarkt gerelateerde vraagstukken, zowel op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie als het nieuwe werken. In april 2010 is zijn boek "Werken Nieuwe Stijl' verschenen dat is gebaseerd op een serie interviews met organisaties die HNW hebben ingevoerd.
Zie zijn site en linkedin profiel voor meer informatie. U kunt hem ook volgen via twitter.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

3 reacties


    Kees Froeling zegt:

    Hallo Bas, ik hoor van diverse partijen dat ze juist ervaren dat het samen kijken naar voetbal leidt tot meerwaarde. Het doet iets met het teamgevoel, zeker zolang “we” winnen. Voor degene die het leuk vinden te kijken levert die 2 uur weg van de werkplek en tijd om met elkaar iets te beleven een sterke meerwaarde: meer sociale cohesie, sterkere verbondenheid met de organisatie. en als je daarnaast met elkaar afspraken kan maken over de output kent dit geheel volgens mij alleen maar winnaars!

    Janubels zegt:

    ik heb wel eens gehoord dat een dag als hemelsvaart de nederlandse economie 1 miljard kost. Dus die 200 miljoen komen me niet ongeloofwaardig voor.

    Kortingen Rotterdam zegt:

    Die 200 miljoen komen niet geloofwaardig over moet ik zeggen..