Wat voor invloed heeft de werkomgeving op jouw werknemers?
Onder de huidige omstandigheden op de arbeidsmarkt heeft de werkomgeving die je een werkzoekende biedt een grote invloed op het feit, of deze werkzoekende bij jouw organisatie solliciteert. Het aantal beschikbare vacatures is groter dan het aantal werkzoekenden, wat de werkzoekende niet alleen keuze maar ook enige vorm van macht geeft. De werkzoekende kan voor een partij kiezen, waarvan de werkomgeving en bijvoorbeeld secundaire arbeidsvoorwaarden goed aansluiten op diens wensen. Bied je werknemers al een gratis lidmaatschap bij een sportvereniging aan? Sluit je voor iedere werknemer een WGA Hiaat verzekering af, om diens inkomen te dekken bij langdurige ziekte? Het zijn voorbeelden van zaken die een signaal van goed werkgeverschap vormen.
Werkomgeving de afgelopen jaren flink veranderd
Niet alleen de pandemie van de afgelopen paar jaar heeft invloed gehad op de wijze waarop organisaties hun werkomgeving inrichten. Ook in de periode ervoor is er veel veranderd ten opzichte van het klassieke werken. Medewerkers hebben niet langer een eigen kantoor in veel bedrijfspanden; er wordt gewerkt met de moderne kantoortuinen. Deze kantoortuinen, feitelijk niets meer dan een groep flexplekken bij elkaar, maken dat medewerkers gedurende de werkdag flexibel een eigen werkplek kunnen zoeken. Mochten zij hun bureau langdurig verlaten, dan wordt hen verzocht hun spullen mee te nemen om zo plek te bieden aan een collega.
Hybride werken de nieuwe norm geworden
In de huidige tijd hoeft men niet meer te zoeken naar een beschikbaar bureau. Hybride werken is de nieuwe norm geworden. Mensen vinden het prettig om een aantal dagen per week thuis te kunnen werken, zodat zij de mogelijkheid hebben stukken te lezen of verder uit te werken. Iets wat op kantoor vaak lastiger gaat, met de afleiding die men hier heeft. De verwachting is dat het hybride werken een blijvertje is; neem het op in de arbeidsvoorwaarden die je nieuwe medewerkers aanbiedt. Door het hybride werken te faciliteren bied je ouders de kans de kinderen zelf van school te halen, in plaats van hier een oppas voor te moeten vragen. Daarnaast besparen werknemers veel tijd, daar ze niet meer in de file hoeven te staan aan het begin en einde van de dag.
Werkgevers zetten in op vitaliteit
Niet alleen de fysieke werkomgeving is veranderd bij veel bedrijven. Werknemers zijn zich de laatste jaren steeds meer gaan richten op vitaliteit. Zo mag er nog maar op enkele plekken rond het kantoor gerookt worden, wordt middels een fietsplan ingezet op het gebruik van de fiets in plaats van de auto en bieden werkgevers hun werknemers een abonnement op de sportschool aan om hen in beweging te krijgen. Er zijn zelfs verschillende bedrijven die voor een interne sportschool binnen hun bedrijfspand hebben gekozen. Het motiveert, wanneer andere collega’s je vragen om aan het eind van de dag mee te gaan sporten. Zeker kantoorbanen hebben een negatieve impact op de gezondheid van medewerkers. Niet voor niets stelt men dat zitten het nieuwe roken is.
Gezonde lunch en gratis fruit op de werkvloer
In aanvulling op bovenstaande, proberen werkgevers de kantine een steeds gezonder aanbod te bieden tijdens de lunch. Geen frikandellen en kroketten meer, maar biologische broodjes gezond. Vaak net zo lekker! Daarnaast is het populair om medewerkers gratis fruit aan te bieden tijdens de werkdag. Zet een tray met appels, peren en bijvoorbeeld mandarijnen neer bij het koffiezetapparaat, om medewerkers aan te sporen meer fruit te eten. Het heeft een goede invloed op hun weerstand, waar je als werkgever van profiteert. Een hoog verzuim onder je personeel kan de continuïteit van de organisatie in gevaar brengen. Niet alleen qua capaciteit, maar bijvoorbeeld ook op financieel vlak.