Wat zegt het verschil in prijs over hoortoestellen?

Door Danny Bijl van - 22 september 2022
Reacties gesloten

Het verschil tussen goedkope en duurdere hoortoestellen is een belangrijk onderscheid dat je moet maken wanneer je op zoek bent naar de beste oplossing voor jouw gehoorverlies. Om kwalitatieve en betaalbare hoortoestellen te vinden, vergelijk je hoortoestellen met elkaar. Ook op basis van de prijs. Na het lezen van deze blog weet je precies waar je op moet letten en hoe je de beste optie voor jouw gehoorverlies kunt vinden.

De goedkopere hoortoestellen

Zeer goedkope hoortoestellen versterken de hogere geluidsfrequenties niet goed. De meest voorkomende vorm van gehoorverlies, waarbij frequenties van meer dan 1.000 Hz in wisselende mate voorkomen, zit dus in de hogere geluidsfrequenties. Deze frequenties bevatten het hoogste bereik van de mannelijke spraak, de helft van het bereik van de vrouwelijke spraak en het grootste deel van het bereik van de spraak van kinderen.

Bovendien zijn de meeste van deze goedkopere hoortoestellen eigenlijk geen hoortoestellen. Het zijn meestal PSAP’s, personal sound amplification products, ook wel geluidsversterkers genoemd. Je komt ze tegenwoordig in elke webshop tegen. Maar wat kost een hoortoestel? Sommige apparaten die geen echt hoortoestel zijn, zijn laag geprijsd. Deze prijs lijkt misschien erg aantrekkelijk, maar goedkoop is vaak duurkoop, zo ook bij hoortoestellen. Bij kwalitatieve audiciens, bijvoorbeeld van Schoonenberg, worden alleen kwalitatief goede hoortoestellen verkocht. Zo kun je erop rekenen dat jouw hoortoestel lang meegaat, fijn in de oorschelp zit en dat je advies en ondersteuning krijgt wanneer je dat nodig hebt.

Betaalbare hoortoestellen

Betaalbare hoortoestellen

Betaalbare hoortoestellen zijn dus de echte hoortoestellen, ontworpen om mensen met specifieke frequentie versterking behoeften met gehoorverlies te helpen.

•   Koop alleen een betaalbaar hoortoestel met een 100% geld-terug tevredenheidsgarantie. Zo kun je het hoortoestel risicoloos testen. In Nederland geldt er een wettelijk 14-dagen retourbeleid, dus maak daar gebruik van.

•   Koop alleen bij een audicien die al minstens vijf jaar actief is. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat ze na over een paar jaar nog steeds reparaties uitvoeren en vervangende onderdelen monteren.

•   Sommige mensen passen zich snel aan en leren in een mum van tijd te leven met hoortoestellen. Anderen hebben hulp nodig om door de moeilijke periodes heen te komen. Of je nu hulp nodig hebt bij het afstellen van jouw hoortoestellen of een beetje morele steun wonderen doet, bij elke audicien worden mensen met hetzelfde probleem geholpen. Je kunt er dus bij deze vanuit gaan dat jouw audicien experthulp levert.

Het belang van het juiste hoortoestel

Je betaalt misschien iets meer voor kwalitatief betere hoortoestellen, maar het is een investering in jouw welzijn. Je krijgt meer waar voor je geld in termen van technologie, kwaliteit en levensduur. Deze hoortoestellen beschikken over vergaande instellingen, spraakversterking en prestaties die je van duurdere modellen mag verwachten. Veel betaalbare hoortoestellen bieden zelfs technologie om achtergrondlawaai te onderdrukken door middel van geavanceerde feedbackreductie.

Zorg voorafgaand aan de aanschaf van een hoortoestel ervoor dat je een gehoortest laat afnemen bij een audicien. Zo weet je zeker welke frequenties problemen opleveren en kan de audicien het gehoortoestel hierop afstemmen.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten