Web of things en het nieuwe werken

Reacties gesloten

De volgende miljard nieuwe gebruikers van het internet zijn geen mensen. Nee, ik heb het niet over de digitale rechten van Dolfijnen (hoewel ik hier afgelopen week ook op gewezen werd), ik heb het over het web van ‘dingen’. The web of things is de afgelopen weken, in mijn omgeving, ineens heel erg veel langs gekomen. Er zijn miljoenen, zo niet miljarden, apparaten aangesloten op het web. Deze ‘dingen’ kunnen het web voorzien van veel informatie en interactie verzorgen tussen mens en machine. Eerst even een korte video wat ‘the web of things’ nu eigenlijk inhoudt:

YouTube voorvertoningsafbeelding

Mogelijkheden van the web of things

Met al die machines die voortaan ook aan het internet hangen zijn natuurlijk heel veel dingen straks mogelijk. Enorme hoeveelheden data komen beschikbaar, van de snelheden van auto’s op bepaalde wegen tot zelfbestellende koelkasten. De implicaties zijn enorm, waarom zouden we de kosten van het invoeren van rekeningrijden niet kunnen betalen uit de boetes van te hard rijden die we uit TomTom’s informatiestroom kunnen filteren?

Misschien realistischer is dat een TomTom de route automatisch aanpast aan de snelste route die mogelijk is vanuit de snelheid die hij meet op de verschillende wegen. Dus niet meer een snelweg standaard op 120 per uur zetten, maar afmeten aan de snelheden die auto’s op de weg rijden.

Web of things en HNW

Echter zijn er ook de nodige mogelijkheden van het ‘web of things’ voor het nieuwe werken. Een groot probleem is, zoals Henny van Egmond het stelt, dat het heel makkelijk is iemand om 21:00 zijn mail te laten checken, maar om 10:00 op de tennisbaan te laten staan is een probleem. Misschien als we de menselijke factor weghalen uit bepaalde processen dat dit ineens wel makkelijker wordt.

Kan een wekker zich bijvoorbeeld instellen op basis van je agenda? Zouden mensen daardoor vrijer voelen om later op te staan als dat kan?

Contacten leggen

Een andere mogelijkheid is bijvoorbeeld de GPS in je telefoon. Stel je voor dat je ingeeft dat je met persoon X nog een keer kennis wilt maken of koffie wilt drinken. Je telefoon zou je een signaal kunnen geven als je in de buurt van persoon X bent (en omgekeerd). Spontane ontmoetingen zouden veel makkelijker plaats kunnen vinden omdat de technologie ons wel weet te vinden, terwijl we als mens soms 100 meter langs elkaar op lopen zonder elkaar te zien.

101 mogelijkheden

Er zijn volgens mij wel 101 mogelijkheden. Ik ben benieuwd welke frustraties the web of things volgens jullie kan oplossen m.b.t. het nieuwe werken.

Deel dit artikel met anderen
Bas van de Haterd - Professioneel bemoeial - Van de Haterd Consultancy
Bas van de Haterd helpt bedrijven met arbeidsmarkt gerelateerde vraagstukken, zowel op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie als het nieuwe werken. In april 2010 is zijn boek "Werken Nieuwe Stijl' verschenen dat is gebaseerd op een serie interviews met organisaties die HNW hebben ingevoerd.
Zie zijn site en linkedin profiel voor meer informatie. U kunt hem ook volgen via twitter.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten