Weggeefactie: Donald Duck legt uit hoe Het Nieuwe Werken werkt!

Donald Duck en Het Nieuwe WerkenIn samenwerking met mediabedrijf Sanoma Media mag ik namens HNWBlog 4 exemplaren van de Donald Duck-editie over Het Nieuwe Werken weggeven. Wellicht ken jij iemand die een ludieke handleiding over HNW goed kan gebruiken…? Interessant in de aanloop naar de Week van Het Nieuwe Werken!

De HNW-Donald Duck is opgebouwd uit drie onderdelen. Allereerst worden in vrolijke plaatjes verschillende vooroordelen en dilemma’s met betrekking tot Het Nieuwe Werken geschetst, die alle in de praktijk van Het Nieuwe Werken voorkomen. Een vrolijke noot die prima kan helpen bij de dialoog die zo nodig is voor een volledige overgang naar Het Nieuwe Werken.

Daarnaast beschrijft het magazine natuurlijk ook praktische en handzame serieuze zaken die bij flexibel werken een belangrijke rol spelen. Denk daarbij aan het geven van vertrouwen, het nemen van verantwoordelijkheid, autonomie en slimmer samenwerken. En ook een aantal gouden tips passeert de revue.

Als laatste onderdeel is er een onvervalste Donald Duck-strip opgenomen, met bekende figuren als Donald en Dagobert Duck, en natuurlijk de zware jongens. In het plot komt overigens een verrassend argument voor invoering van Het Nieuwe Werken voorbij, dat ik zelf nog niet kende… Maar dat ga ik hier natuurlijk niet verklappen.

Donald Duck gaat je voor

Na Veilig omgaan met digitale informatie binnen organisaties is dit Sanoma’s tweede zakelijke uitgave van Donald Duck. ING gebruikt deze om haar organisatie voor te bereiden en te ondersteunen bij het veranderingsproces van Het Nieuwe Werken.

In de overgang naar Het Nieuwe Werken gaat het over begrijpen, dialoog, toekomstbeelden, gedachten, leren, veranderen, et cetera. Iedereen doet dat op zijn eigen manier. De een leest een artikel en kan de vertaalslag naar de praktijk meteen maken, meer visueel ingestelde mensen gebruiken filmpjes, sommigen hebben behoefte aan een klassikale training, anderen aan een training on te job. En waar sommigen het gewoon proberen en in het diepe springen, doen anderen dat pas nadat ze een cynische collega iets positiefs horen zeggen. Met als nieuwste hulpmiddel dus Donald Duck, die je voorgaat in Het Nieuwe Werken.

1 van de 4 exemplaren weggeven?

Ken jij een situatie, organisatie en/of persoon die wel gebaat is bij Donald Ducks uitleg over Het Nieuwe Werken? Beschrijf de situatie dan kort in een reactie hieronder, en vertel waarom deze persoon of organisatie de hulp van Donald zo hard nodig heeft. De persoon of organisatie wiens situatie het leukst of grappigst wordt geschetst, ontvangt namens jou 1 van de 4 HNW-Donald Ducks. Wie weet doet-ie er zijn voordeel mee…

Deel dit artikel met anderen
Albert Roelofswaard - Partner bij Bureau Doenkers
Albert Roelofswaard ondersteunt organisaties bij de implementatie van strategische veranderingen zoals Het Nieuwe of Anders Werken. Albert was onder andere werkzaam als programma manager voor Het Nieuwe Werken bij SNS REAAL.
Bekijk de website Samenwerken tussen Organisaties en zijn linkedin profiel, voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

29 reacties


  An Van Laer zegt:

  Bij ons in de organisatie is onze directeur een erge voorstander van het nieuwe werken, maar een aantal personen willen/kunnen niet mee in dit nieuwe ‘denken’/’organiseren’.  Dus de Donald Duck-editie zouden we goed kunnen gebruiken.

  gast zegt:

  In onze organisatie, met vestigingen in Nederland en België, probeert de directie al enige jaren het nieuwe werken door te voeren. Omdat er een groot aantal medewerkers standvastig blijft over het niet toepassen van het nieuwe werken, zelfs niet als ze op meerdere locaties moeten werken, lukt het maar niet om dit voor het gehele bedrijf door te voeren.

   Debby Van Soest zegt:

   Ovitech BV zou jullie kunnen helpen! Wij hebben met veel succes en naar volle tevredenheid bij zowel werkgever als werknemers in met name de OV-sector Werken naar Wens geintroduceerd, begeleidt en beheert door inzet van een tool Samen Roosteren (ARP). Ook daar heerste scepsis bij een aantal werknemers maar die zijn inmiddels volledig om! 

  P v Gastel zegt:

  In de organisatie waar ik werk wordt al meer dan een jaar flink gekwaakt over het nieuwe werken. Maar ze hebben er nog geen echt ei over gelegd. Misschien dat Danals ze dat kan leren. Groetjes, P. van Gastel

   P v Gastel zegt:

   Tikfoutje te laat gezien: Donald Duck ze dat kan leren.

  Dennis Haeck zegt:

  Ik ben hier druk bezig bij de klant om op een ludieke actie HNW te promoten en te implementeren. Hulp van Donald zou dan ook wel welkom zijn.

  Ldoornbos zegt:

  Hoe werkt HNW de brandweer. Donald is ook brandweerman geweest. hij hee vast heel goede tips voor brandweer Alkmaar. Wij willen zijn tips daarom graag toepassen.

  Anja zegt:

  We zijn al een tijd aan het praten over het nieuwe werken, met werkgroepe, met OR etc. Ook kwam een ludieke actie ter sprake, maar dat is nog niet zo eenvoudig. Julie komen met deze actie voor ons dus als geroepen. Alsof het zo moest zijn.

  Helga zegt:

  Het personeel in ons bedrijf wil heel graag nieuw werken, maar de baas is Oost-Indisch doof voor al onze argumenten en ziet vooral heel veel beren op de weg. Misschien kan Donald hem eens goed wakker kwaken en de beren uit de weg ruimen.

  18miljoennietdoen zegt:

  Wij van 18miljoennietdoen.nl strijden tegen de verbouwing van het gemeentehuis in Peel en Maas. Er staat een prachtig exemplaar van nog geen 15 jaar oud. Kostprijs toen Fl. 18 miljoen, nu een vernieuwbouw van 18.7 miljoen! College, Raad en organisatie hebben de mond vol van het Nieuwe Werken. Dan is volgens ons de de vernieuwbouw onnodig! Misschien kan Donald Duck helpen om het bestuur en organisatie te leren wat nu ECHT het NW is zodat het meer wordt dan alleen maar een “container” begrip!

  Rita Kramps zegt:

  Ik ben een groot fan van HNW en Donald Duck. Naast mijn functie als efficiencytrainer ben ik humortrainer. Humor als tool gebruiken in o.a. een veranderingsproces, helpt enorm en zal mensen stimuleren het “makkelijker” toe te passen.

  Phwh Van Der Wielen zegt:

  De medewerkers binnen mijn organisatie zijn nog erg niet HNW. Ik wil ze graag op een leuke manier uitleggen wat het is en wat het voor hen kan betekenen. Volgens mij kan onze eend dat prima! Want wie heeft er nu niets geleerd van deze eend……

  Franny zegt:

  Ik was net aan het googlen op ludiek en HNW, omdat we volgende week in de week van HNW ook onze organisatie mee willen krijgen met HNW. En toen kwam ik bij Donald terecht. Een visie hebben we, het management wil ook, maar hoe zit het met degene waar het echt om gaat: de medewerkers!! Zien zij net als wij ook de meerwaarde en weten ze wat het inhoud? Donald zou ons hier goed mee kunnen helpen.

  Kuiperanke zegt:

  Ik kom bij erg veel organisaties in mijn werk als adviseur ik zou eigenlijk graag 1 donald. Duck exemplaar willen nemen naar en van mijn klanten gewoon om te laten zien hoe het ook kan!! Tijdens mijn stage ook te maken gehad net het nieuwe werken bij de Rabobank heb het zelf echt als super ervaren en wil dit ook erg graag met andere delen voor mij zou de donald duck een erg leuk middel zijn om het gesprek aan te gaan!

  Dieuwke zegt:

  Deze ludieke manier past precies bij mijn rol om te laten zien wat HNW voor onze organisatie kan betekenen. Mijn motto is doen, met een vleugje humor. Humor is hopelijk precies wat het MT nodig heeft om te stoppen met erover te praten en naar mij te kijken, maar om zelf het voorbeeld te geven en de eerste stap te zetten.
  It’s time for a change!

  Geartsje Visser zegt:

  Sinds kort ben ik werkzaam op het directiesecretariaat bij een fusiemaatschappij van twee Friese verzekeraars. We willen in de nabije toekomst een serviceorganisatie voor en door intermediairs zijn.  Om uiteindelijk de beide verzekeraars samen te voegen in één serviceorganisatie is een positieve instelling van alle collega’s van groot belang om dit samen (tegearre) voor elkaar te krijgen. Ik denk dat een grappig tijdschrift als Donald Duck in deze versie met praktische tips over HNW een goed hulpmiddel kan zijn voor zowel collega’s als voor de gehele organisatie. 

  Odette zegt:

  Donald kan me helpen met mijn scriptie over Het Nieuwe Werken.
  Lijkt me een heel welkome invulling (en aanvulling voor mij)!

  Guido van de Wiel zegt:

  Als projectleider van het platform Duurzaam Nieuw Organiseren (powered by NVO2) behoort HNW tot 1 van de speerpunten waar we best practices over willen communiceren. Door ons een Donald Duck te gunnen, weten jullie zeker dat de verspreiding ervan in vele organisaties tot stand kan komen. Via ons werkt Donald Duck als een Olievluck.
  Hartelijks, Guido van de Wiel http://www.duurzaamnieuworganiseren.nl

  Guido van de Wiel zegt:

  Als projectleider van het platform Duurzaam Nieuw Organiseren (powered by NVO2) behoort HNW tot 1 van de speerpunten waar we best practices over willen communiceren. Door ons een Donald Duck te gunnen, weten jullie zeker dat de verspreiding ervan in vele organisaties tot stand kan komen. Via ons werkt Donald Duck als een Olievluck.
  Hartelijks, Guido van de Wiel http://www.duurzaamnieuworganiseren.nl

  Albert Roelofswaard zegt:

  Dank alvast voor jullie mooie reacties. Komende woensdag wordt er gekozen. 

  Nico zegt:

  Ik werk momenteel bij een gemeente, waar men het heeft over het nieuwe werken. De kennis is echter nihil, men denkt dat het gebruik van mail, een intranet en mobiele telefoons (ja bijna niemand heeft nog een mobiel op het werk, behalve voor prive doeleinden) iets met het nieuwe werken van doen heeft. Men heeft nu de opdracht gegeven aan een trainee om e.e.a. verder uit te werken. Want die is jong, dus zal wel weten wat het nieuwe werken is.

  Ik denk dat een ludieke communicatievorm zoals donald duck wellicht de mensen aan het denken zet, zonder dat mensen zich aangevallen voelen. Een les met een knipoog.

  Mariken van de Loo zegt:

  wat een ludieke manier om een ‘nieuw’ concept in begrijpelijke taal te vertalen. Ten minste dat is wat ik van deze editie verwacht!
  Ik ben dan ook benieuwd en erg nieuwsgierig! HNW kent vele aspecten en zoeken naar zelfsturing vind ik daarin de belangrijkste drijver onder het hele concept. Ben benieuwd hoe dat is verbeeld.

  Nico zegt:

  Ambassadeur Donald inzetten bij de reductie van het aantal vestigingen en de overgang van traditioneel naar nieuw werken. De medewerkers Kwik, Kwek en Kwak laten samenwerken om het tot een succes te maken, waarna Dagobert de meeropbrengsten deelt onder de medewerkers. Een sprookje of realiteit? Echt noodzakelijk om binnen onze gefuseerde onderneming stappen te zetten, ludieke acties zullen helpen.

  Mieke de Meijer zegt:

  Mijn stelling over het Nieuwe Werken is: niet snateren, maar poetsen (gewoon invoeren dus!).
  Dat promoot ik binnen BAM, waar het Nieuwe Werken enorm zou bijdragen aan efficiënter werken EN het geluk van de medewerkers. De Donald Duck gaat mij hier vast bij helpen, ik ben dol op die gevederde vriend…

  cichliden zegt:

  Ik kan het boekje goed gebruiken om HNW aan Kwik, Kwek en Kwak uit te leggen. Met vriendelijke groet,  Dirk

  Jon Bohuis zegt:

  Als docent Facility Management kan ik deze editie van Donald Duck zeker goed gebruiken om Het Nieuwe Werken op een leuke en vooral interessante manier uit te leggen.

  Beate zegt:

  het Nieuwe Werken een containerbegrip zonder duidelijke definitie, een verzamelwoord voor een nieuwe wijze van huisvesten maar waar nog veel meer inzit dan alleen huisvesten. Een maatpak dat moet passen bij de ambities en doelen van de organisatie. Daar hebben wij het als organisatie veel over met andere organisaties die met dit onderwerp stoeien. In ons advies traject van inrichten kan Donald ons op een ludieke manier helpen bij presentaties en uitleg van voorbeelden. Het zou dan ook een zeer welkom middel zijn om HNW op een andere manier aan het licht te brengen.

  Albert Roelofswaard zegt:

  Hartelijk dank voor jullie enthousiaste reacties 
  De 4 exemplaren gaan naar:
  – An
  – Nico (de eerste van boven)
  – Dieuwke
  – Helga

  Debby Van Soest zegt:

  Enorm leuke manier van uitleggen waar Nieuwe Werken nu eigenlijk voor staat en wat het oplevert voor zowel werkgever als werknemer! Denk dat ik deze wel wil gaan inzetten als trigger bij de promotie van onze Quickscan voor bedrijven om te zien of bedrijven klaar en geschikt  zijn voor Werken naar Wens.. Wij stimuleren organisaties met complexe dienstroosters en onregelmatige dienstroosters werknemers meer zeggenschap te geven en organiseren hiervoor in 2013 een roadshow waarbij we gaan uitleggen aan werkgevers wat werken naar wens betekent en wat het oplevert voor zowel werkgever als werknemer. Onze ervaring is dat er vele voordelen zijn voor iedereen als je je werknemers laat aangeven wanneer ze vrij willen zijn: samen roosteren leidt tot betere balans werk en prive, minder ziekteverzuim, meer tevreden werknemers maar ook meer tevreden werkgevers omdat hun plankosten dalen, ziektekosten dalen en een betere balans ontstaat tussen werkaanbod en vraag. Ovitech BV faciliteert bedrijven die over willen stappen op Werken naar Wens!