Welke fiscale voordelen biedt een elektrische auto voor zakelijk gebruik?

Door Danny Bijl van - 17 mei 2023
Reacties gesloten

Een elektrische auto biedt van zichzelf al verschillende voordelen. Hij trekt lekker snel op, rijdt geruisloos en is goedkoop in het onderhoud. Ook zijn de ‘brandstofkosten’ lager dan bij een benzine- of dieselauto, waardoor je er simpelweg goedkoper in rijdt. Daarnaast is het natuurlijk een duurzame keuze waarmee je bijdraagt aan een beter milieu en een leefbare omgeving, iets wat ook vanuit zakelijk perspectief qua uitstraling zeker het overwegen waard is. Daarnaast zijn ze in verschillende modellen te krijgen, zoals de verschillende mooie elektrische wagens in het aanbod van Skoda. Maar voor zakelijk gebruik kleven er ook interessante fiscale voordelen aan een elektrische auto. We bespreken ze in dit artikel.

Lagere bijtelling

Bij een auto van de zaak die ook privé gebruikt wordt, is sprake van een bijtelling. Als je een elektrische auto zakelijk gebruikt, hoef je maar 4% bijtelling te betalen over de cataloguswaarde van de auto. Voor auto’s die op fossiele brandstoffen rijden, geldt een bijtelling van 22%. Dit is een flink verschil en kan dus flink schelen in de maandelijkse kosten.

MIA en Vamil

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) zijn twee fiscale regelingen die ondernemers kunnen gebruiken bij de aanschaf van een elektrische auto. Met de MIA kunnen je tot maximaal 36% van het investeringsbedrag van de elektrische auto aftrekken van de fiscale winst. Dit kan een aanzienlijk voordeel opleveren in de belastingaangifte. Het percentage van de MIA is afhankelijk van de CO2-uitstoot en de energiezuinigheid van de auto. Met de Vamil kunnen je als ondernemer zelf bepalen hoe snel je afschrijft op de investering van de elektrische auto. Dit kan een liquiditeitsvoordeel opleveren omdat er minder belasting hoeft te worden betaald in de eerste jaren van de afschrijving. Voor beide regelingen geldt dat de elektrische auto op de Milieulijst staan en moet de auto binnen drie maanden na opdracht moet worden aangeschaft en opgenomen in het bedrijfsmiddelenregister.

Geen BPM

Bij de aanschaf van een nieuwe auto moet er vaak BPM betaald worden, wat staat voor Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen. Voor elektrische auto’s geldt echter een vrijstelling van BPM. Dat maakt de aanschaf van een elektrische auto aanzienlijk aantrekkelijker dan de aanschaf van een benzine- of dieselauto, los van het feit dat de elektrische auto natuurlijk ook meer toekomst heeft dan de brandstofauto.

Lagere wegenbelasting

Vaak is het zo dat voor elektrische auto’s een lager tarief voor de wegenbelasting geldt dan voor auto’s op fossiele brandstoffen. Wel is het zo dat dit per gemeente kan verschillen. Zoek dus wel even goed uit van tevoren of jij er op jouw locatie ook van profiteert. Zo niet, dan is het slechts één van de fiscale voordelen die wegvalt, dus geen zeker geen reden om af te zien van een zakelijke elektrische auto.

De stimuleringsregelingen voor de aanschaf van een elektrische auto in Nederland zijn echter niet permanent. Deze fiscale voordelen veranderen regelmatig en zijn vaak ook afhankelijk van de specifieke situatie. Het is daarom wel verstandig om je eerst eens goed te laten informeren door een specialist op dit gebied over de meest actuele en voor jou toepasselijke stand van zaken.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten