Werk nieuwe medewerkers goed in [#KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 28 oktober 2011
Reacties gesloten

Klein receptenboek Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Je bent aan de poort dus zeer selectief geweest en hebt alleen maar mensen binnengehaald die passen binnen de cultuur. Nu is het tijd voor de introductieweken: wie is wie en hoe gaan we hier met elkaar om?

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenBouillon de Personnel

In eerdere recepten hebben we uitvoerig stilgestaan bij de missie en de visie van de organisatie, bij de normen en waarden en bij de noodzaak om elkaar goed te leren kennen. Als je die recepten allemaal hebt gemaakt, heb je toch wel een heel bijzondere bedrijfscultuur ontwikkeld. Voor nieuwe medewerkers is die specifieke cultuur soms moeilijk te doorgronden. Om te voorkomen dat ze gaan zwemmen en te zorgen dat ze een flitsende start maken, is het heel verstandig om veel aandacht aan hun introductie te besteden.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenRare spelletjes

Bij e-office hebben we een inwerkprogramma ontwikkeld voor nieuwe medewerkers dat twee weken in beslag neemt. Niet dat ze twee weken op de hei gaan zitten en allemaal rare spelletjes (koekhappen, vlotten bouwen, hindernisbaan) doen. Nee, ze gaan juist de organisatie in met allerlei opdrachten. Ze moeten bijvoorbeeld vijf vragen bedenken die ze aan verschillende collega’s willen stellen. Ze krijgen daarbij een lijstje met namen van mensen van wie we zeker willen dat ze die spreken.

Om ervoor te zorgen dat ze met open vizier de organisatie ingaan, moeten ze vooraf bedenken wat diegene gaat antwoorden. Als het echte antwoord dan anders blijkt te zijn, leren ze hun oordeel de volgende keer nog even uit te stellen.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenZe krijgen ook een case die ze moeten uitwerken. Daarbij moeten ze samenwerken, informatie delen, collega’s om hulp vragen… Aan het eind geven ze een presentatie, waarbij ze gebruik dienen te maken van PowerPoint en dus de huisstijl moeten gebruiken. Zo raken ze dus spelenderwijs bekend met de organisatie, de cultuur en de nieuwe collega’s.

Geen eenrichtingsverkeer

Na die twee weken is de introductie bovendien nog niet afgelopen. Iedere nieuwe medewerker krijgt een mentor die hem op weg helpt en bij wie hij met vragen terecht kan. Elke week gaan ze even zitten om te kijken hoe het gaat. Daarbij is het geen eenrichtingsverkeer: de mentor vraagt de nieuwe medewerker ook nadrukkelijk wat hem opvalt. Daar kunnen wij weer van leren.

Klein Receptenboek Het Nieuwe WerkenWe zeggen niet dat je het net zo moet doen als wij. Maak er vooral je eigen ding van, een introductie die bij je past. Het gaat ons erom dát je er aandacht aan besteedt. Dat je nieuwe medewerkers helpt om hun weg te vinden in de organisatie en dat je ze niet laat zwemmen. Want dat gebeurt nog in veel te veel organisaties: ‘Hier is je bureau en daar is de koffieautomaat. Veel plezier!’ Dat kan dus niet meer in de organisatie van de eenentwintigste eeuw.

Volgende week recept 15: Regel een aantal zaken gewoon goed; Proces de Bordeaux. Lees het vorige recept: Werk met de juiste mensen; Sélection de Personnel, of begin bij het eerste recept van Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!