Werken vanuit een fundament
Een fundament kun je zien als een stevige basis, een solide ondergrond. Daar kun je op steunen. Je kunt er op bouwen. En zonder goed fundament zal je bouwwerk scheef groeien of zelfs in elkaar storten!
En zo is het ook met jouw werkdag: zonder stevige ondergrond zal je dag zich niet optimaal vormen. En kun je niet de zaken doen die je eigenlijk had moeten of willen doen. Er zijn meerdere zaken die je zou kunnen zien als het fundament van jouw werkdag. Ik noem er drie:
- Een goede gezondheid
Zonder een gezond lichaam en een rustige geest kun je niet goed presteren. Zorg voor voldoende rust en goede brandstof zodat je lichaam goed zijn werk kan doen. - Een prettige werkplek
Een fijne stoel, een lekker kopje koffie, een opgeruimd bureau en een computer die behoorlijk werkt. Het lijkt zo simpel, maar het is cruciaal om goed te kunnen presteren! Werk jij in een lawaaierige kantoortuin? Lees dan hier hoe je daar je rust kunt vinden. - Ritme in je werk
Vroeger luide het devies: Rust, Reinheid, Regelmaat. En zo gek was dat nog niet. Ritme geeft rust. Dat is ook in je werk zo. Als je bepaalde werkzaamheden op een vast moment in de week doet, hoef je je daar de rest van de week geen zorgen meer om te maken.
Overzicht
Door vaste werkzaamheden een vast moment in de week te geven, krijg je een overzicht in je werkzaamheden, voldoende tijd voor je werkzaamheden, ritme in je werk en meer rust.
Natuurlijk, ik hoor je denken, er komt altijd van alles tussen door. Ik weet het. De dagelijkse praktijk is weerbarstig. Maar zie zo’n vast rooster als een soort kapstok waar je je werkdag aan op hangt. Het is je basis. Natuurlijk kunnen er zaken tussendoor komen, maar je kunt altijd weer terug keren naar je basis.
Ritme
Wil jij ook ritme in je werk? Gebruik dan dit Wat Wanneer Week Rooster (daar zie je ook een voorbeeld). Of plan vaste werkzaamheden in je digitale agenda in met een Terugkeerpatroon.
Vervolgens kun je op je fundament gaan bouwen. Daarbij is het belangrijk dat je voor ogen hebt wat je wilt bereiken. Om in de metaforen te blijven: dat je weet hoe je gebouw er uit moet komen te zien.
Ik vergelijk dit graag met een schip op open zee. Zonder het bepalen van een bestemming zal het schip nooit de juiste haven bereiken! Je zult dus een doel moeten stellen om het te kunnen behalen. Doe je dat niet dan blijf je stuurloos rond dobberen of waai je misschien mee met alle winden van de waan van de dag!