Wie dekt de schade als er ingebroken wordt in een bestelauto?

Door Danny Bijl van - 20 mei 2022
Reacties gesloten

Wanneer jouw auto beschadigd is of er is sprake van inbraak, neem je als eerste de schade op en dien je een klacht in bij de politie. Wanneer je een autoverzekering hebt met uitgebreide dekking, vergoedt de verzekering vandalisme. Tenminste, wanneer je het eigen risico van jouw polis al hebt betaald. Is dit niet het geval, dan zul je eerst het complete eigen risico moeten betalen voordat je iets vergoed krijgt door de verzekering. De uitgebreide dekking zal geen persoonlijke goederen dekken die uit je voertuig gestolen zijn. Wanneer je dit toch vergoed wilt hebben, dien je een claim in bij je huur- of opstalverzekering.

Wat moet je bij inbraak of vandalisme doen?

Voordat je jouw auto kunt laten repareren of een claim kunt indienen, moet je eerst de schade aan je voertuig beoordelen en opnemen. Wanneer je dat hebt gedaan, kies je vervolgens voor de optie die jou het beste uitkomt. Neem contact op met de politie om te vragen of er een agent gestuurd wordt om de situatie te onderzoeken.

Wat moet je bij inbraak of vandalisme doen

Maak een lijst van de schade

Fotografeer de schade aan je auto voordat je verf of gebroken glas opruimt. De foto’s dienen als bewijs bij het indienen van een klacht bij de politie. Daarnaast helpen jouw foto’s bij de verdediging van jouw verzekeringsclaim.

Maak een lijst van gestolen voorwerpen

Iemand die je ruit kapot maakte was vermoedelijk op zoek naar persoonlijke bezittingen in jouw voertuig. Ga na wat je allemaal in jouw auto had en maak een notitie van voorwerpen die ontbreken. Je maakt zelfs een notitie van persoonlijke papieren die je misschien had opgeborgen in het handschoenenkastje.

Voorkomen is beter dan genezen, maar niet iedereen heeft een goed alarmsysteem in zijn of haar bestelauto. Knowhow alarm klasse 2 kan zeer waardevol zijn. Of de installatie van een klasse 4 alarm door een specialist, is een echte aanrader!

Doe aangifte bij de politie

Vandalen overvallen vaak veel auto’s op één enkele plaats. Hierbij nemen ze voorwerpen mee en richten grote schade aan. Stel het plaatselijke politibureau op de hoogte van je zaak, zodat een groter misdrijf goed onderzocht kan worden. De verzekeringsmaatschappij eist bijna altijd een politiedossier om jouw ingediende claim te verwerken. Bel naar de politie en vraag of ze de schade komen inspecteren. Het kan zijn dat je op een plaatselijk bureau of via de telefoon een rapport moet indienen als dat niet het geval is.

Om een schatting te krijgen hoeveel de reparaties zullen kosten, neem je contact op met je verzekeringsagent of rijd je jouw auto naar een gerenommeerd bedrijf. Zelfs wanneer jouw autoverzekering een uitgebreide dekking heeft, is het vrijwel zeker dat je het eigen risico moet betalen voor je geld terugkrijgt.

Soms is het zinvoller om zelf de reparatiekosten te betalen. Dit geldt wanneer de reparatiekosten jouw aftrekbaar bedrag niet overschrijden en wanneer je nog geen geld overgemaakt hebt naar het aftrekbaar bedrag. Oftewel: je hebt het aftrekbare bedrag nog niet betaald in een claim die eerder het jaar door jou is ingediend.

Als je een claim wilt indienen, zal je verzekeringsmaatschappij een schaderegelaar sturen om de schade te onderzoeken en een aanbeveling te geven voor een carrosseriebedrijf waar je je reparaties kunt laten uitvoeren.

Welke ruitschade je ook hebt, laat deze zo snel mogelijk repareren. Het maak daarbij niet uit of je een claim indient of de reparaties uit eigen zak betaalt. Een beschadigde ruit verhindert de vergrendeling van de autodeuren en het kan eveneens verwondingen en ernstige schade tot gevolg hebben.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten