Workaholic? Praktische tips om er vanaf te komen

Reacties gesloten

Vind je het lastig om afstand van werk te nemen? Ben je zó bevlogen dat je geregeld het avondeten mist? Is de balans tussen werk en privé vaak zoek? Het zou zomaar kunnen dat je in meer of mindere mate verslaafd aan je werk bent. Circa 5% van de Nederlanders lijdt aan werkverslaving: van ondernemer met een druk bedrijf, tot jongeren met een studenten bijbaan. Veel werken hoeft uiteraard helemaal niet slecht te zijn, maar een burn-out kan om de hoek liggen. Ervaar jij overlast door te veel werken? Ga dan aan de slag met deze praktische tips.

Hoe herken je een workaholic?

Werkverslaving houdt niet in dat jij per se zestig uur per week maakt. We hebben het hier vooral over dwangmatig werken, waarbij de scheidslijn tussen werk en privé vervaagt. Je bent het zó gewend om te werken, dat zelfs in jouw vakantie de gedachten continue naar het werk gaan.

Om te signaliseren of jij wellicht moeite hebt met ‘workaholicisme’, bedenk of meerdere van deze situaties bij jou bekend voorkomen:

  • Je hebt moeite met delegeren.
  • Vaak klik jij op kantoor als laatste het licht uit.
  • Familie en kennissen klagen over jouw afwezigheid.
  • Werk is jouw passie.
  • Je merkt dat jouw slaapritme is aangetast.
  • Vrije tijd maakt vaak onrustig; jouw gedachten dwalen doorlopend af.
  • Tijdens het kerstdiner controleer je nog snel jouw werkmail.

Natuurlijk is het niet per definitie slecht om een workaholic te zijn, zolang je uit de buurt blijft van een burn-out. Er zo fanatiek voor gaan, kan goed zijn voor je zelfontwikkeling en carrière, met niet in de laatste plaats dat werk ook een grote passie kan zijn. Sommige mensen zijn simpelweg het meest gelukkig met een 50-urige werkweek.

4 Tips om van een werkverslaving af te komen:

Stop perfectionisme

Perfectionisme gaat voor de workaholic hand in hand. Laat het los als niet elke taak in detail geregeld is. Dit zorgt dat er tijd overblijft voor andere zaken, maar ook dat er meer rust ontstaat.

Delegeer

Doe je het liefst alles zelf? Niet gek dat er dan veel op jouw bordje ligt. Laat het los en vertrouw meer op collega’s. Probeer het eens uit wat er gebeurd als een ander een taak van je overneemt. Vraag om hulp. Als je ziet dat er ook op deze manier goede resultaten worden geboekt, kan dat de innerlijke rust geven om de volgende keer ook niet alles in eigen hand te nemen.

Telefoon uit, electronica weg

Vooral in tijden waar veel thuisgewerkt wordt, gebruiken mensen hun laptop zowel voor zakelijk al privé. Doet dit vooral niet. Één apparaat waar al jouw berichten gebundeld op binnen komen, maakt het moeilijker scheiding te maken: het is namelijk erg verleidelijk ’s avonds laat nog ‘even’ dat werkmailtje te behandelen als er een alert in je scherm verschijnt. Dan is het einde zoek.

Neem twee telefoons: één privé en één voor werk en geef jouw privénummer niet aan zakenrelaties door. Je raadt het, die werktelefoon gaat om 17.00u gewoon onverbiddelijk uit. Wat je niet ziet, kun jij je ook niet aan ergeren. Een alternatief is om een telefoon met twee simkaarten te nemen. Deze kunnen ook afzonderlijk worden uitgezet.

Blokkeer jouw agenda met lege ruimtes

Het maken van een realistische planning kan lastig zijn voor de workaholics onder ons. Uit positiviteit en bevlogenheid staat er teveel op het bordje, waardoor aan het eind van de dag te weinig tijd overblijft voor alle taken. De agenda blijkt simpelweg te start gepland.

Plan hierom minimaal twee keer per week een lege ruimte in. Komt er gedurende de week onverwacht iets tussen, of blijkt je minder productief dan gedacht? Dan kun je door de lege ruimte taken schuiven. Ook als je de tijd niet nodig blijkt te hebben, is dit een mooi moment om lang uitgestelde taken op te pakken. Even het bureau opruimen of wat administratie opbergen. Hoe dan ook, het geeft extra rust in je hoofd.

Deel dit artikel met anderen
Sander Wijdemans - Online marketeer en ondernemer
Sander Wijdemans is freelance online marketeer en online ondernemer. Door de jaren heen heeft hij verschillende platforms, blogs en webshops opgezet, waaronder de succesvolle internationale webshop www.woodiful.com. Sander Wijdemans werkt als freelance marketeer onder de bedrijfsnaam SW Online Marketing & Media.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten