Zakelijke lening? Hoe maak je de juiste keuze voor je bedrijf?

Door Danny Bijl van DB Online Marketing - 12 november 2021
Reacties gesloten

Wil je een nieuwe machine of een nieuw voertuig aanschaffen? Dan is de kans groot dat je hier een groot bedrag voor neer moet tellen. Nieuwe machines en voertuigen zijn nou eenmaal niet goedkoop. Sommige ondernemers kunnen een dergelijke investering met eigen vermogen betalen, maar niet iedereen is hiertoe in staat. Ontbreekt het jou aan de financiële middelen? Denk dan niet direct dat een dergelijke investering niet mogelijk is. Nee, want je kunt hier namelijk een zakelijke lening voor aanvragen. Als je voor deze financieringsvorm kiest, moet je een aantal keuzes maken. Om te voorkomen dat je de verkeerde keuzes maakt, bieden wij je in deze tekst de helpende hand bij een lening zakelijk aanvragen.

Hoe ziet een zakelijke lening eruit?

Om te bepalen of een zakelijke lening de juiste keuze is, moet je eerst weten hoe deze financiering er precies uitziet. Nadat jouw aanvraag eenmaal is goedgekeurd, stort een geldverstrekker het bedrag op jouw rekening. Dit kan ineens, maar je kunt het bedrag ook in delen ontvangen. Vandaar dat deze financieringsvorm zich goed leent voor langlopende investeringen.

Omdat het hier om een lening gaat, betaal je maandelijks een gedeelte van het bedrag terug. Dit bedrag bestaat voor het grootste deel uit aflossing, maar je betaalt ook rente. Door deze rente is het voor een geldverstrekker interessant om jou geld te lenen. Hoeveel je per maand betaalt, hangt af van verschillende factoren. De hoogte van het bedrag dat je leent speelt een rol, maar dat geldt ook voor het rentepercentage. Desondanks staat het bedrag dat je maandelijks aflost bij een zakelijke lening altijd vast. Hierdoor weet je waar je aan toe bent als je voor deze financieringsvorm kiest.

Kies een geschikte looptijd

Kies een geschikte looptijd

De maximale looptijd van een zakelijke lening is 5 jaar. Dit houdt in dat je het geleende geld binnen deze periode terugbetaald moet hebben. Omdat je iedere maand aflost, knip je het bedrag op in 60 stukjes. Toch is het niet zo dat de looptijd van een zakelijke lening standaard 5 jaar is. Nee, want je kunt namelijk ook voor een kortere looptijd kiezen. Denk je dat je jouw lening binnen 3 jaar terug kunt betalen? Kies dan voor een looptijd van 36 maanden. Besef je wel dat jouw maandlasten hierdoor hoger uitvallen dan wanneer je voor een looptijd van 60 maanden kiest. Wij raden je alleen aan voor een kortere looptijd te kiezen als je dit financieel kunt behappen.

Rente

Een lange looptijd lijkt op het eerste gezicht misschien beter, omdat jouw maandasten dan lager uitvallen. Dat klopt inderdaad, maar een lange looptijd heeft ook nadelen. Jouw lening kan onderaan de streep namelijk aanzienlijk duurder uitvallen. Dit komt vooral doordat je rente betaalt over het gehele bedrag. Kies je voor een looptijd van 5 jaar? Dan betaal je ook 5 jaar rente. Wanneer je voor een looptijd van 3 jaar kiest, betaal je ‘slechts’ 3 jaar rente. Hierdoor ben je vaak (aanzienlijk) goedkoper uit als je voor een kortere looptijd kiest.

Kijk of zakelijk krediet uitkomst biedt

Denk je dat een zakelijke lening niets voor jou is? Dan kun je zakelijk krediet aanvragen. Je leent dan eveneens geld, maar toch is zakelijk krediet niet hetzelfde als een zakelijke lening. Dit krediet gebruik je bijvoorbeeld om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen. Een geldverstrekker zet het bedrag voor je klaar op een speciale rekening. Je kunt hier zelf geld van opnemen als je het nodig hebt. Daarnaast is er sprake van een flexibele aflossing en betaal je alleen rente over het opgenomen bedrag.

Deel dit artikel met anderen
Danny Bijl - Online Marketeer
Danny Bijl is werkzaam als freelance online marketeer waarbij de focus ligt op SEO en content trajecten. Hij is er heilig van overtuigd dat het creëren van goede content een must is voor ieder bedrijf die iets met online wil doen. Naast de online marketing werkzaamheden voor zijn klanten is Danny ook een enthousiaste blogger.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten