Zakendoen met het VK ná de Brexit
We weten het inmiddels al een aantal jaar: het Verenigd Koninkrijk gaat de Europese Unie verlaten. Op wat voor manier dat gaat gebeuren en wanneer het precies gaat gebeuren blijkt discutabel te zijn: de datum wordt telkens verschoven en er moet regelmatig opnieuw onderhandeld worden om tot een akkoord te komen tussen de betrokken partijen. Het Britse parlement zet ook nog eens de hakken in het zand. Een Brexit zonder akkoord, een No Deal Brexit, wordt steeds minder waarschijnlijk, maar durven we met alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren nog niet uit te sluiten. Een verwarrende situatie dus, zeker ook wanneer je zakendoet met het Verenigd Koninkrijk. We lopen de eventuele gevolgen van een Brexit voor het zakendoen met je door.
No Deal Brexit
Zoals het er nu voor staat, lijkt de Brexit van kracht te gaan op 31 januari 2020. Of er dan een deal ligt tussen het VK en de EU waar het Britse parlement mee akkoord wil gaan, moeten we nog ondervinden. Komt er toch een No Deal Brexit, dan zorgt die voor overlast aan beide kanten. Denk aan lange wachtrijen bij grenzen, in de havens en vliegvelden. Veel partijen werken hard aan het beperken van de overlast van een no deal. Komt er geen overeenkomst dan treden de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in werking, wat onder andere inhoudt dat er naast grenscontroles ook importtarieven geheven gaan worden. Goederen kunnen daardoor zomaar tussen de 10 en 30 procent duurder worden. Als exporteur van goederen moet je een aangifte ten uitvoer gaan doen. Na de Brexit kun je geen gebruik meer maken van de intracommunautaire levering of verwerving. De procedures voor btw zullen ook veranderen, evenals andere afspraken voor handel binnen de EU. Denk daarbij aan zaken zoals producteisen en etiketteringsvoorschriften. De EU en VK zullen proberen de problemen te beperken door overeenkomsten te sluiten over bijvoorbeeld het verplaatsen van goederen en personen, invoerrechten, grenscontroles en financiële zaken.
Overgangsfase van een tot drie jaar
Wat we wel zeker weten, is dat wanneer zowel het Britse als het Europese parlement instemmen met het Brexit-akkoord dat er nu ligt, er tot en met 31 december 2020 een overgangsfase komt waarin de regels van de EU van kracht blijven. Deze overgangsperiode kan nog met twee jaar worden verlengd. Deze periode is nodig voor iedereen om zich voor te bereiden op de situatie daarna, waarvan we dan eindelijk weten hoe deze eruit zal zien.
Na de overgangsperiode
Wanneer Brexit een feit is en de overgangsperiode voorbij is, geldt voor het Verenigd Koninkrijk hetzelfde als voor andere landen buiten de EU. Het betekent bijvoorbeeld dat je bij het leveren en ontvangen van goederen te maken krijgt met zowel de Nederlandse als de Britse douane. Mogelijk heb je een EORI-nummer nodig, een Brits douanenummer. Ook krijg je te maken met verplichtingen wanneer je goederen gaat importeren: je bent dan aansprakelijk. Het in- en uitvoeren van goederen zal langzamer gaan. Er komt meer administratieve rompslomp bij kijken, waarbij het voor het Engelstalige deel niet onverstandig is om een professionele vertaler Nederlands-Engels in te zetten, zodat je zeker weet dat voor de douane benodigde documenten ook naar behoren ingevuld zijn en problemen voorkomen kunnen worden. Goederen als planten, bloemen en vlees die een fytosanitaire of veterinaire keuring moeten ondergaan zullen worden gecontroleerd. Calculeer de wachttijden aan de grens in, en wees hier bewust van wanneer het gaat om zogenaamde just-in-time-delivery en bij bederfelijke waar.
Let op de koers van het pond
Een belangrijke zaak om rekening mee te houden, is de koers van het Britse pond. Economen verwachten dat deze flink gaat dalen wanneer het Verenigd Koninkrijk definitief de EU verlaat. Dat heeft gevolgen voor het zakendoen met de VK, want Britten kunnen dan buiten hun eigen land minder krijgen voor hun geld. Voor jou als ondernemer in de EU zou het ook het gunstige effect kunnen hebben dat de goederen of diensten die je inkoopt mogelijk goedkoper worden daardoor.
Extra hulp mogelijk
Behoefte aan extra hulp voor het omgaan met de Brexit als ondernemer? Je kunt dan bij de KvK een Brexit-voucher aanvragen. Hiermee kun je subsidie ontvangen dat je in kunt zetten voor advies over de gevolgen van Brexit voor jouw onderneming en informatie over alternatieve markten.