Zelfroosteren: minder kosten en meer tevredenheid

Door Marianne Sturman van Moneypenny - 11 oktober 2010
7 Reacties

Bij het nieuwe werken denk je al snel aan thuiswerken. Maar ook locatiegebonden taken, zoals verpleging en fabriekswerk, kunnen volgens de principes van het nieuwe werken worden ingericht. Een mooi instrument daarvoor is zelfroosteren. Het resultaat: hogere productiviteit, minder ziekteverzuim en minder overuren.

In Nederland is er vreemd genoeg nog weinig aandacht voor het nieuwe werken in relatie tot plaatsgebonden taken. Waarom is het zelfroosteren nog niet op gang gekomen? Zijn managers bang dat het een puinhoop wordt met al die medewerkers die zelf bepalen wanneer ze gaan werken? Weten werkgevers niet hoe ze dit instrument effectief kunnen inzetten?

Voordelen

We hoeven het wiel echt niet opnieuw uit te vinden om te kunnen profiteren van de voordelen van zelfroosteren. Kijk bijvoorbeeld naar de ervaringen in Zweden, waar zelfroosteren helemaal ingeburgerd is – naar tevredenheid van werkgevers en werknemers. In Zweden werken onder meer ziekenhuizen, politiekorpsen en banken met zelfroosteren. In de praktijk ziet men daar een hogere productiviteit. Het rooster zit beter in elkaar en de werknemers zijn tevreden omdat ze zelf invloed hebben op hun werktijden. Dit leidt tot minder ziekteverzuim en dat is in de kosten te merken. En er is nog een interessante besparing: minder overwerk. De mensen bepalen zelf wanneer ze het liefst willen werken. Voor de één is dat overdag, voor de ander in de avond- of weekenduren.

Hoe zelfroosteren werkt

Hoe werkt zelfroosteren? Medewerkers bepalen zelf hun werktijden. Deze tijden moeten passen binnen de kaders die het bedrijf daarvoor neerzet. Die kaders bestaan uit de benodigde capaciteit en competenties voor bepaalde tijden en dagen en uiteraard moet alles passen binnen de arbo-normen. Medewerkers oefenen zelf invloed uit op hun rooster en dat is goed voor de motivatie en betrokkenheid. Als de planning niet volgens ieders wensen ingevuld kan worden, dan komt het aan op de samenwerking binnen het team of de afdeling om er samen uit te komen.

Zelfroosteren is dus geen ‘vrijheid, blijheid’, maar een gedeelde verantwoordelijkheid. Een gezamenlijke voorbereiding en invulling van het zelfroosteren is de sleutel tot minder kosten en meer tevredenheid.

Heeft u ook ervaring met zelfroosteren? Laat het hieronder weten!

Deel dit artikel met anderen
Marianne Sturman - Directeur van Moneypenny
Marianne Sturman is oprichter en directeur van Moneypenny en sinds dit jaar ook van Cloudworkers. Ze behaalde haar BA-opleiding in de VS en haar MBA-diploma aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar expertise ligt op het gebied van sales en marketing van hightechconcepten en -producten.
Zie haar linkedin profiel voor meer informatie.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

7 reacties


    Martin zegt:

    Marianne –

    Mooi, en mits goed begeleid werkt het in de praktijk echt.
    wil je wat meer achtergrond hierover en wat meer context, bestudeer dan eens het werk van Ricardo Semler.

    Gerben Wassink zegt:

    Leuk om te lezen. Als je daarnaast je werknemers die niet ziek zijn per periode (kwartaal) beloont zal het ziekteverzuim zich waarschijnlijk beperken tot het langdurig ziekteverzuim.

    Ik kan me voorbeelden herinneren vanuit de hotellerie waarin we 24/7 shifts hadden in de receptie waar vaak toch al sprake is van zelfroostering. Op het moment dat je een dag ziek was of je niet zo lekker voelde dat werden we heel creatief in het oplossen door bijvoorbeeld een collega te bellen om de dienst over te nemen. Zo kreeg je je bonus aan het einde van het kwartaal en was de receptie altijd bemand door een collega.

      Benno zegt:

      Ik denk dat je gelijk hebt voor wat betreft het ziekteverzuim. Sterker nog: de kans is vrij groot dat je dat effect ook gaat zien als je het niet explicitet beloont.

    Walther Ploos van Amstel zegt:

    Goed idee. Ook voor logistiek. Sinds 1 juni 2007 worden in de zes postsorteercentra in Nederland medewerkers flexibel ingepland met behulp van software van het bedrijf ASK.

    “ASK zorgt ervoor dat de bezettingsgraad binnen de zes sorteercentra van TNT Post in Nederland continu afgestemd is op de benodigde arbeidscapaciteit. Zonder ASK zouden we dit nooit gedaan krijgen. We plannen wekelijks ongeveer 2500 mensen in met ASK. Als je hen één voor één zou moeten benaderen, zou dat minimaal 20 planners 2 dagen in de week bezighouden. Met ASK kan 1 planner dit in een paar uur doen. En dan regelt het systeem de rest.” Aldus, John Simons, directeur ICT bij TNT Post in een interview.

    Bij de inroostering van medewerkers houdt de software, behalve met de post volumes, ook rekening met de contracturen en voorkeuren van medewerkers. Medewerkers geven via een online planbord aan wanneer ze niet kunnen werken, zodat de software weet wanneer ze wel beschikbaar zijn. Wanneer de roosters ingevuld zijn, communiceert de software de individuele roosters per telefoon naar alle medewerkers. Als zich daarna nog wijzigingen voordoen, door ziekte of een verlofaanvraag bijvoorbeeld, regelt de software automatisch een vervanger.

    http://www.delaatstemeter.nl/kennisnetwerken/zelfroosteren-ook-in-transport-en-logistiek/

    Keimpe zegt:

    Het Nieuwe Werken wordt vaak gedefinieerd als plaats- EN tijdonafhankelijk werken. Dat is erg beperkend. Door het als plaats- OF tijdonafhankelijk werken op te vatten wordt het een veel bredere ontwikkeling want dan betekent het ook iets voor werknemers in ploegendiensten of met strakke begin- en eindtijden.
    Het Kenniscentrum Werk en Vervoer pleit hier al langer voor. Zie bijvoorbeeld hun info over het onderwerp: http://www.werkenvervoer.nl/themas/flexibilisering-werktijden/

    Edwin Arts zegt:

    Sinds juni 2008 ben ik als manager bij NedTrain (onderdeel NS) met zelfroosteren bezig en ik heb zeer goede resultaten hiermee.
    Zelfroosteren is een manier van denken en heeft vele voordelen voor medewerkers en bedrijf.
    Met zelfroosteren bepaalt de medewerker wanneer HIJ komt werken (met uiteraard een aantal handvaten) en heeft een betere balans tussen werk en privé.
    Voor het bedrijf heeft het een groot voordeel dat de werkzaamheden efficienter worden ingevuld en dat je gemotiveerde medewerkers hebt.
    Ziekteverzuim, kosten en FTE’s nemen af terwijl je meer werk verzet.

    Victoria Dekker zegt:

    Er is inmiddels meer ervaring opgedaan met zelfroosteren. In 2011 zijn 5 bibliotheekorganisaties aan de slag gegaan met zelfroosteren. De resultaten van hun pilot, die is begeleid door het Kenniscentrum Werk & Vervoer, zijn gepubliceerd in een boekje. Dit boekje kan je downloaden via http://www.werkenvervoer.nl