Zelfstandige, let op uw stand
Aan zzp’ers wordt veel aandacht besteed; je kunt de laatste tijd geen krant open slaan of er wordt wel over hen bericht. Het gaat dan vooral over de groei van de flexibele arbeidsmarkt, de ‘verborgen’ werkloosheid en het gebrek aan sociale zekerheid, zoals pensioenen en verzekeringen. Niet verwonderlijk, want zzp’ers vormen een steeds belangrijker deel van werkend Nederland.
In 2014 telde het CBS bijna 880.000 zzp’ers in ons land en dit aantal neemt alleen maar toe door de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Over de werkstijl en het welzijn op het werk van zzp’ers is echter weinig bekend. Hier deed Fellowes onderzoek naar.
Arbeidsongeschiktheid
Zzp’ers zijn over het algemeen wars van bemoeienis van hoger hand. De discussie rond de sociale zekerheid is daarom eigenlijk niet echt aan hen besteed. Toch blijkt uit onderzoek van kennisbemiddelaar HeadFirst dat de helft van de meer dan 10.000 hoogopgeleide zzp-respondenten één of meerdere zakelijke verzekeringen voor alle zzp’ers verplicht wil laten stellen, met name de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering en de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Uit het onderzoek komt ook naar voren dat de oudste groep (50+) zzp’ers zich het minst uitgebreid verzekert op het gebied van arbeidsongeschiktheid (37,4%). Terwijl dit een risico is dat doorgaans hand in hand kan gaan met leeftijd.
Doorlopen met kwalen niet verstandig
Ziekteverzuim en uiteindelijk arbeidsongeschiktheid kan beginnen met ergonomische klachten indien hier niet in een vroeg stadium aandacht aan wordt besteed. Uit onderzoek van Fellowes blijkt dat meer dan de helft (56%) van de groeiende groep zzp’ers in Nederland last heeft van nekpijn. Zij hebben hier vaker last van dan hun collega’s in loondienst en de klachten nemen toe met het klimmen der jaren. Ook schouderpijn is een veelgehoorde ergonomische klacht bij deze eenpitters (44%). Volgens Michel Mulder, eigenaar van FysioBasics voor bedrijfsgezondheid, visie en duurzame inzetbaarheid van werknemers en management en revalidatie-arbeidspecialist, kan te lang doorlopen met zulke ergonomische klachten leiden tot blijvende schade en beperkingen in het functioneren opleveren. Bijvoorbeeld pijnklachten van de gewrichten (spieren-pezen-kapsels), vermoeidheid, afname van concentratievermogen, dreigend verzuim, slechter slapen en falend herstelvermogen liggen op de loer.
Zelf verantwoordelijk voor goede werkplek
Het is de verantwoordelijkheid van de zzp’er om op zijn eigen gezondheid te letten en zijn inkomsten niet vanwege gezondheidsredenen in gevaar te brengen. Het is dan ook nuttig om hier preventief aandacht aan te besteden. Bijvoorbeeld met een op de persoonlijke behoeften afgestelde werkplek. Dit is belangrijk om fysieke klachten door een verkeerde werkhouding te voorkomen. En zzp’ers zitten nogal eens in een verkeerde werkhouding, doordat zij in tegenstelling tot medewerkers in loondienst vaker op verschillende werkplekken werken, zoals onderweg of in openbare gelegenheden. Deze zijn ergonomisch gezien niet goed uitgerust wat kan resulteren in fysieke klachten. Hoewel meer verschillende werkplekken minder repetitie van bewegingen impliceert, is dit toch niet voldoende om klachten te voorkomen. Gezien de eigen verantwoordelijkheid is het belangrijk dat zzp’ers goed geïnformeerd zijn over de risico’s en hoe deze te voorkomen, want voorkomen is immers beter dan genezen.