Zelftesten voor het onderwijs: hoe gaat het eruitzien?
De corona zelftesten zijn sinds kort te koop bij de apotheek, waardoor iedereen een zelftest kan kopen. Vanaf medio april zullen deze zelftesten ook beschikbaar worden gesteld voor het onderwijs. Het onderwijs is de eerste sector waar deze zelftesten grootschalig zullen worden ingezet. Maar hoe komt dit eruit te zien? Wij vertellen je er meer over in dit artikel.
Wat is een corona zelftest?
Een zelftest corona is een antigeensneltest waarmee je zelf kunt meten of je besmet bent met het coronavirus. Aan de hand van een korte staaf kun je deze test afnemen. Deze staaf hoeft minder diep de neus in dan bij een PCR-test. Bij deze zelftest hoef je maar een paar keer met de staaf rond te draaien in de neusgaten en kun je daarna het staafje in een buisje met vloeistof stoppen. Om erachter te kunnen komen of je besmet bent met het coronavirus, beschik je met deze zelftest over een teststip. Het is de bedoeling dat je met de vloeistof dan een paar druppeltjes op deze teststrip doet. Wanneer je dit op de juiste manier hebt gedaan, kun je na zo’n 15 minuten aflezen wat de uitslag van je test is. Belangrijk om te onthouden is dat wanneer je zelftest positief is, je direct in quarantaine moet gaan en een nieuwe afspraak moet maken bij een GGD-testlocatie voor een PCR-test. Op deze manier kan jouw uitslag bevestigd worden. Als ook deze uitslag positief is, kan er een bron- en contactonderzoek worden gestart.
Zelftesten in het onderwijs
Er wordt verwacht dat de zelftesten in het onderwijs het eerst worden ingezet op middelbare scholen, met als doel om leerlingen en het onderwijspersoneel risicogericht te kunnen testen. Ook is het zo dat de zelftesten preventief worden ingezet voor het onderwijspersoneel. Het onderwijspersoneel kan deze test thuis twee keer per week uitvoeren als zij geen last hebben van klachten. Door deze zelftest te doen als onderwijspersoneel kun je met een zeker gevoel voor de klas gaan staan. Wel is het zo dat een zelftest voor onderwijspersoneel altijd vrijwillig is. Het kabinet wil ook graag gaan inzetten op zelftesten in het hoger onderwijs. Op deze manier kan fysiek onderwijs meer mogelijk gemaakt worden.
Er wordt verwacht dat het vanaf eind april mogelijk wordt voor studenten om zich minstens één keer per week te kunnen testen. Op deze manier zou het dus weer mogelijk zijn om een dag per week naar de onderwijsinstelling kunnen gaan voor fysiek onderwijs. De rijksoverheid zal ervoor zorgen dat deze zelftesten beschikbaar worden gesteld. Niet alleen voor het hoger onderwijs worden deze zelftesten beschikbaar gesteld, ook voor het mbo.
Door als student en als onderwijspersoneel gebruik te maken van zelftesten kunnen er sneller besmettingen met het coronavirus worden opgespoord. Daarnaast kunnen grote uitbraken op deze manier mogelijk worden voorkomen en is het voor het onderwijs een grote stap vooruit. Zelftesten kunnen namelijk bijdragen aan het beperken van de besmettingen. Hierdoor kan fysiek onderwijs weer in een beperkte mate worden aangeboden en dit is natuurlijk een groot voordeel voor deze sector.