Ziekteverzuim en HNW

Het ziekteverzuim in Nederland is gedaald tot een historisch laag cijfer van 4,1%, zo meldt TNO. Hoewel dit historisch laag is, verwacht TNO dat het verder kan dalen. Men rept in het bericht over werkgevers die zich houden aan de wet verbetering poortwachter, maar ook over meer rekening houden met de privé situatie van de werknemer. Dat laatste sluit natuurlijk uitstekend aan bij Het Nieuwe Werken.

De cijfers rondom ziekteverzuim en Het Nieuwe Werken spreken voor zich. Bij alle organisaties die ik gesproken heb toen ik mijn research deed voor Werken Nieuwe Stijl (affiliate link) was het ziekteverzuim met 20% tot 40% gedaald.

Fake ziek?

Toen ik deze cijfers hoorde was ik natuurlijk verbaasd. Waarom kan het ziekteverzuim dalen door Het Nieuwe Werken en dan meteen zo snel? Immers, in de meeste organisaties is HNW gelijk aan meer werken, aangezien het even tijd kost om de juiste balans te vinden. Zeker in het begin zou je dus verwachten: meer stress, meer ziek. Melden zoveel mensen zich dan ziek terwijl ze het niet zijn?

Inderdaad blijken regelmatig mensen zich ziek te melden vanwege hun kinderen die ziek zijn of zelfs hun huisdier. Deze maken dus oneigenlijk gebruik van de ziektewet en door mensen de mogelijkheid te geven thuis te werken hoeven deze zich nu niet meer ziek te melden.

Katerdag

In Polen kent men de ‘katerdag’ is mij door vrienden ooit verteld. Men mag daar 4 dagen per jaar (van de normale vrije dagen) opnemen zonder dit vooraf door te geven vanwege een ‘kater’. Dit scheelde in Polen ook al veel in het ziekteverzuim. In Nederland, zo vernam ik, heeft HNW een dergelijk effect ook op mensen. Hierbij moet gezegd worden dat het niet per definitie een kater is, vaak is het bijvoorbeeld een migraine aanval. Zoals één werknemer het me omschreef: “vroeger moest ik om 7 uur opstaan, als ik dan hoofdpijn had en een migraine aanval voelde aankomen melde ik me ziek. Nu draai ik me om, slaap nog 2 uur en ben ik de rest van de dag wel productief.”

Ziekteverzuim

Hoewel het ziekteverzuim dus historisch laag is, mede door de crisis meldde minder mensen zich ziek zo is bekend, kan het nog dalen volgens TNO. Ik deel die mening geheel, des te meer bedrijven flexibiliteit aanbieden aan werknemers, des te lager het ziekteverzuim zal zijn. Immers haal je hiermee zowel de niet echt zieken uit het systeem als de mensen die wel ziek zijn, maar door een ander bio ritme aan te nemen toch gewoon productief kunnen zijn.

Deel dit artikel met anderen
Bas van de Haterd - Professioneel bemoeial - Van de Haterd Consultancy
Bas van de Haterd helpt bedrijven met arbeidsmarkt gerelateerde vraagstukken, zowel op het gebied van arbeidsmarktcommunicatie als het nieuwe werken. In april 2010 is zijn boek "Werken Nieuwe Stijl' verschenen dat is gebaseerd op een serie interviews met organisaties die HNW hebben ingevoerd.
Zie zijn site en linkedin profiel voor meer informatie. U kunt hem ook volgen via twitter.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!

4 reacties


    maikr zegt:

    Interessant artikel en positieve vooruitzichten dus!

    Het überhaupt flexibel MOGEN werken, ontdoet veel werknemers van het juk van de Command & Control (C2) organisatie. Als daarbij meer diversiteit in het werk (en dus het dagelijks leven) resulteert in een minder 'eng' bestaan zoals binnen de Intensieve Menshouderij, dan kan de medewerker inderdaad een gezonder en daarmee productiever 'biologisch ritme' aannemen (en houden).

    Kortom, helemaal eens met je stelling! Ik vraag mij alleen wel af (misschien ietwat retorisch) waar die “migraine aanval” vandaan zou kunnen komen?

    Groeten,
    Maik van Rossum
    http://sparks4insight.com

      Bas van de Haterd zegt:

      @maikr, die migraine aanval was een oprecht verhaal van iemand van wie ik weet dat die regelmatig migraine aanvallen heeft.

        maikr zegt:

        Bas, even om misverstande te voorkomen, wat ik bedoel te zeggen is dat inspanning en stress een aanval kunnen veroorzaken/voeden. Ik trek het wel of niet hebben van migraine (of iets wat erop zou kunnen lijken) zeker niet in twijfel.

    Rene Baltus zegt:

    Stel eens,
    Je bent een van de gelukkigen HNW mag werken, maar krijgt ziekte (bv kanker, die curatief blijkt te zijn) waardoor er een langdurig verzuim ontstaat. Hoewel de werkgever alswel de werknemer verantwoordelijk is voor de reintergratie zal de afstand gecreerd door HNW tussen werkgever en werknemer een probleem kunnen opleveren voor de reintrgratie terug naar de werkvloer. Wat is uw kijk hierop en wat zijn de ervaringen?

    Met vriendlijke groet,

    René Baltus,
    coordinator Werk en Re-intergratie OCA Apeldoorn, oncologisch fysiotherapeut