Zit je in de juiste houding?

Door Danny Bijl van - 4 december 2023
Reacties gesloten

Je weet dat je rekening hebt te houden met je fysieke houding gedurende een werkdag. Tegelijkertijd vergeet je dit maar al te vaak als je bezig bent met het halen van deadlines.

Hoe kun je ervoor zorgen dat je hier toch voldoende aandacht aan schenkt, zodat je lichamelijke klachten weet te voorkomen? Ergonomie helpt je verder en het inschakelen van een ergotherapeut kan ook een belangrijke stap zijn. Hoe wordt deze behandeling vergoed vanuit je verzekering?

Goed op je stoel

Een ergotherapeut helpt je om dagelijkse werkzaamheden op een manier te doen die eventuele lichamelijke en psychische klachten verzacht. Hierdoor kom je meer te weten over de werking van jouw lichaam in de omgeving waarin je je veel begeeft.

Zit je veel op een stoel? Dan is het bijvoorbeeld beter om je benen in een hoek van negentig graden te hebben dan wanneer je ze achter de poten van je stoel steekt. Door een stevige zitpositie geeft je lichaam het signaal aan de hersenen dat de omgeving veilig is.

De juiste schoenen

Als je zit of staat is van nature je gewicht hoofdzakelijk verdeeld over de achterkant van je voet. Wanneer dat het geval is, sta je rechtop en heb je overzicht. Draag je echter schoenen met dikke zolen of met hakken, dan verplaats je je gewicht naar voren. Het signaal dat je lichaam dan naar je hersenen stuurt? Er dreigt gevaar! Het gewicht op de voorvoeten betekent dat je in de houding staat om weg te rennen.

Met de verkeerde schoenen geef je dus onbewust lange tijd achter elkaar aan dat de kust onveilig is. Een ergotherapeut kan je leren meer rust te ervaren en overzicht te hebben, door een simpele aanpassing van je houding. Een podotherapeut kan je dan weer helpen met het aanmeten van nieuwe schoenen. Zo kom je tot rust tijdens het werk!

Hechten aan spullen

Hechten aan spullen

De ergotherapeut kan je ook helpen door je werkomgeving aan te passen op een manier die dienend is voor jouw welzijn. Heb je vooral een zittend beroep? Een ergotherapeut kan je helpen met het kijken naar een ergonomisch zit-sta-bureau. Een bureau dus die je kan verstellen, zodat je verschillende houdingen aanneemt gedurende een dag.

Bovendien werkt zo’n bureau als een reminder om van houding te wisselen. Wanneer je hier zelf heel de dag aan moet denken, is de kans kleiner dat je succes boekt. Op die manier ontwikkel je een andere relatie met de spullen in je omgeving.

Check je zorgverzekering

Let er op dat je je het beste individueel kunt laten adviseren. Er zijn natuurlijk algemene ideeën beschikbaar op internet, maar dan mis je de mogelijkheid om je omgeving echt aan te passen aan jouw unieke wensen.

Mirjam Prins, zorgverzekering-expert: “Een ergotherapeut wordt vergoed vanuit de basisverzekering voor 10 uur. Je betaalt wel eigen risico hierover. Mocht je behoefte hebben aan meer afspraken, dan kun je je aanvullend laten verzekeren.”

Overweeg je om in het nieuwe jaar met meer aandacht bij je houding aanwezig te zijn, dan is het verstandig om eerst je zorgverzekering voor 2024 kritisch te bekijken. Ergotherapeut is een beschermde opleidingstitel en vergoedingen gelden alleen voor gecontracteerde ergotherapeuten.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten