Zo richt je een kantoor aan huis in

Door Danny Bijl van - 21 april 2023
Reacties gesloten

Het nieuwe werken maakt dat Nederlanders tegenwoordig vaak al snel twee of drie dagen vanuit huis aan de slag gaan. Waar men voorheen vanachter de eettafel werkte, beschikken steeds meer werkenden inmiddels over een volwaardig kantoor aan huis. Op welke manier richt je zo’n kantoor op verantwoorde wijze in? Wat zijn de aspecten om rekening mee te houden? Dit artikel vertelt je er meer over. Voor de herfst- en wintermaanden geldt bijvoorbeeld dat het gebruik van een infrarood paneel onder het bureau een slimme investering kan zijn. Zeker in oudere woningen kan het in deze seizoenen al snel erg koud worden; iets wat je productiviteit gedurende de dag negatief kan beïnvloeden. Er zijn meer factoren om rekening mee te houden. 

Eenvoudig aan te sluiten verwarming in je kantoor

Het gebruik van een infrarood paneel onder het bureau is steeds populairder geworden in de afgelopen periode. Dat hangt samen met de sterk toegenomen energieprijzen. Het elektrisch verwarmen van een ruimte kan met de hoge gasprijzen al snel een fijne besparing opleveren, waarmee de investering in deze vorm van verwarmen al snel is terugverdiend. Het gebruik van een infrarood verwarming vrijstaand model is overigens niet alleen interessant voor de werkkamer in huis; gebruik deze panelen bijvoorbeeld ook in de eet- of speelkamer van je kinderen.

Eenvoudig aan te sluiten verwarming in je kantoor

Zorg voor ergonomisch verantwoorde meubels

Een verkeerde houding gedurende de werkdag kan al snel voor vervelende rug- en nekklachten zorgen. Ook een stijve pols en bijvoorbeeld een verkrampte hand kunnen het gevolg zijn van het gebruik van onjuiste meubels en hulpmiddelen. Een stijve pols is vaak het resultaat van een verkeerde muis of een ergonomisch onverantwoord toetsenbord. Er zijn verschillende partijen die zich specifiek richten op de productie en het aanbieden van ergonomisch verantwoord kantoormeubilair. Kijk eens of jouw bureau en bureaustoel voldoen, evenals de hulpmiddelen die je binnen je kantoor aan huis gebruikt.

Laat je informeren over het afstellen van meubels

Belangrijk bij de keuze voor ergonomisch verantwoorde meubels is het feit dat deze op correcte wijze worden afgesteld. Er zijn online video’s te vinden waarin experts op dit gebied toelichten hoe je bijvoorbeeld een bureaustoel op de juiste hoogte instelt. Let hierbij in het bijzonder op de hoek van je knieën, bij het op de grond plaatsen van je voeten. Bekijk zo’n video ook eens voor het instellen van de hoogte van je bureau. Je armen moeten op de juiste plek en hoogte ondersteund worden om klachten te voorkomen om klachten tegen te gaan. Sommige werkgevers bieden regelmatig informatieve sessies aan, waarin zij hun personeel door een extern bureau laten informeren over het op ergonomisch verantwoorde wijze werken. Zeker kantoorpersoneel heeft relatief vaak te maken met klachten aan de rug en nek door een verkeerde houding.

Deel dit artikel met anderen
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten