Zorg goed voor je omgeving; groen ijsje [#KRHNW]

Door Receptenboek Het Nieuwe Werken van - 23 juli 2012
Reacties gesloten

Klein Receptenboek voor Het Nieuwe WerkenMet dank aan e-office en work21 publiceert Het Nieuwe Werken Blog iedere week een of meerdere hoofdstukken uit het boek ‘Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken’. In het boek geeft Roland Hameeteman samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor Het Nieuwe Werken. De recepten bieden houvast en inspiratie om vanuit verschillende invalshoeken te starten met Het Nieuwe Werken.

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) en Het Nieuwe Werken horen bij elkaar. Wie wil dat de omgeving (klanten, partners, maatschappij) kennis en welvaart deelt, kan het zich niet veroorloven om alles voor zichzelf te houden. Wees echter kritisch op goede bedoelingen alleen.

MVO is niet meer weg te denken

Recept 48: Zorg goed voor je omgeving; groen ijsjeTegenwoordig zijn er verschillende grote organisaties die hun verantwoordelijkheid voor maatschappelijke vraagstukken nemen. Je kunt ervan vinden wat je wilt, en deels zal het ingegeven zijn door eigenbelang, feit blijft dat maatschappelijk verantwoord ondernemen niet meer weg te denken is uit het hedendaagse bedrijfsleven. We verwachten van grote organisaties dat ze hun verantwoordelijkheid nemen voor het milieu, voor de ongelijkheid in de wereld, voor goede arbeidsomstandigheden. Doen ze dat niet, en maken ze zich bijvoorbeeld schuldig aan kinderarbeid of illegale gifdumping, dan wordt dit meteen breed uitgemeten in de media en is het zorgvuldig opgebouwde imago van de onderneming in één klap aan diggelen.

Alles is zichtbaar

Recept 48: Zorg goed voor je omgeving; groen ijsjeDat is dus het eerste argument voor maatschappelijk verantwoord ondernemen: alles wat je als organisatie doet, is volledig zichtbaar. Je komt niet meer weg met een illegale gifdumping of kinderarbeid en het minste of geringste gerucht kan je imago al danig schaden. En bij organisaties waar een luchtje aan zit, wil niemand meer werken, zeker de hipo’s niet.

Maar er is meer. In de voorgaande recepten hebben we beschreven hoe de complexe vraagstukken van nu alleen nog opgelost kunnen worden door samen te werken: met collega’s, met partners, soms met klanten. Je wilt dat anderen hun kennis met jou delen. Maar dat doen ze alleen als jij ook bereid bent om te delen. Als jij alleen maar neemt en nooit iets teruggeeft, dan zullen zij ook niet langer bereid zijn om te delen. Je bent met andere woorden afhankelijk van je omgeving, dus zul je er ook naar moeten omkijken.

Stel een ambitieus maar realistisch plan op

Recept 48: Zorg goed voor je omgeving; groen ijsjeZorg goed voor je omgeving, en het gaat jou ook goed. Dat klinkt misschien een beetje soft en vrijblijvend, maar dat is het niet. Het is hard werken, en je zult hier even serieus mee om moeten gaan als met je missie, visie en vijfjarenplan. Trek hier minimaal een paar dagen per jaar voor uit en probeer daarbij in eerste instantie de consequenties van je handelen voor je omgeving te inventariseren. Hoeveel CO2 stoot je organisatie uit, hoeveel energie wordt er verbruikt, hoe ga je om met diversiteit, welke gevolgen heeft jouw manier van zakendoen voor bijvoorbeeld de boeren in de derde wereld?

Stel vervolgens een plan op waarin je vastlegt hoe je de negatieve consequenties van je handelen binnen vijf jaar wilt terugdringen. Wees hierbij ambitieus, maar ook realistisch, want een volledig mislukt plan is misschien nog wel schadelijker dan helemaal geen plan. Houd ten slotte jaarlijks de vinger aan de pols. Wees kritisch, maar vier ook hier je succes.

Volgende week het laatste recept: Vier je successen; champagnetaart. Lees het vorige recept: Werk samen met partners; coupe d’ami of begin bij het eerste recept van het Klein receptenboek voor Het Nieuwe Werken.

Deel dit artikel met anderen
Receptenboek Het Nieuwe Werken -
Roland Hameeteman, auteur van het succesvolle boek 'De kracht van mensen', geeft samen met Gonny Vink en Ben Kuiken 49 praktische recepten voor het nieuwe werken.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten