Zzp’ers, Co werkplekken en HNW: Alleen, maar toch het voordeel van een groep

Door Koen De Wit van Flexas - 15 maart 2016
Reacties gesloten

Het Nieuwe Werken is flexibel, zowel in uren, in werkplek als in arbeidscontract. Dit Nieuwe Werken brengt veel zzp-ers met zich mee. Het aantal zzp-ers is sinds de jaren ’90 sterk gestegen. Aan het einde van de jaren ’90 waren 1 op de 9 werkenden zelfstandigen. Tegenwoordig is het aantal zelfstandigen gestegen tot 1 op 6 en dit aandeel blijft nog steeds toenemen.

‘’The whole is more than the sum of its parts’’ – Aristoteles.

Voor- en nadelen van zelfstandig werken

Zelfstandig werken brengt een aantal voor- en nadelen met zich mee. De nieuwe werkende generatie vindt het zeer belangrijk om werk en privéleven te combineren. Zij zoeken flexibele mogelijkheden om een goede werk-leven balans te creëren. Geen 9 tot 5 banen meer, de mogelijkheid om eigen tijden in te vullen en geen contracten voor 40 jaar bij dezelfde baas. Deze behoeftes sluiten aan bij de groei van het aantal zzp-ers. Als zelfstandige kan je namelijk (bijna) alles zelf bepalen: waar je werkt, hoe lang je werkt, wanneer je werkt, met wie je werkt en meer.

Aan de andere kant kan het zelfstandig werken eenzaam zijn. Mensen zijn van nature sociale wezens. We hebben graag mensen om ons heen. Zzp-ers hebben regelmatig contact met klanten, maar vaak delen zij niet dezelfde achtergrond. Een ander zeer belangrijk nadeel is dat je werk eronder kan lijden wanneer al het werk individueel uitgevoerd wordt. Zoals Aristoteles ooit heeft gezegd: ‘het geheel is meer dan de som van de delen.’ Hiermee wordt bedoeld dat je als groep samen meer bereikt, dan wanneer je alle input van de aparte leden bij elkaar zou brengen. Wanneer je als zzp-er geheel individueel werkt, kan het daarom zijn dat het werk dat je aflevert van mindere kwaliteit is. Je mist de voordelen van het werken in het team. Er is minder input van andere partijen, minder oplossingen voor een probleem en een kleiner professioneel netwerk. Maar, voor elk probleem bestaat een oplossing.

cowerkDe oplossing: co werkplekken

Een oplossing voor dit probleem is het gebruik maken van co werkplekken. Met de opkomst van de zzp-er is tegelijk de co werkplek geboren. Een co werkplek is een werkplek waar verschillende mensen bij elkaar kunnen komen om samen te werken en/of kennis te delen. Hierdoor worden netwerken verder uitgebreid en ontstaan er nieuwe zakelijke relaties.

In een co werkplek werk je zelfstandig, maar wel met een netwerk van andere professionals binnen handbereik. Dit kunnen professionals zijn met dezelfde achtergrond, maar er zijn ook co werkplekken waar iedereen bijelkaar kan komen, ongeacht de expertise. Hier kun je om hulp vragen bij problemen, kennis delen en eventueel samen ondernemen. Perfect voor zelfstandigen die op zoek zijn naar wat meer verschillende input en een dynamische omgeving. Flexwerkplekken zijn plekken waar je tijdelijk kunt werken aan bijvoorbeeld een opdracht en waarbij je dus niet permanent vastzit aan een kantoor. Op deze plekken ontmoet je steeds weer nieuwe mensen en kan je dus snel je netwerk uitbreiden: ideaal voor starters!

Lang zoeken naar een co werkplek hoef je tegenwoordig niet meer. Flexas.nl, een online aanbieder van kantoorruimtes, biedt bijvoorbeeld alleen al in Amsterdam 60 flexwerkplekken aan. Het Nieuwe Werken op de derde werkplek

Liever iets blijvends met een netwerk van professionals in hetzelfde vakgebied? Dan kun je altijd een eigen community beginnen en samen een kantoorruimte huren. Er zijn genoeg kantoorruimtes die zijn ingericht als co werkplek. Gezien de stijging van het aantal zzp-ers, zullen dit er in de toekomst alleen maar meer worden.

Dus, werk samen, deel je kennis en geniet van de voordelen van een co werkplek!

 

Deel dit artikel met anderen
Koen De Wit - Online marketing en communicatie
Koen de Wit is oprichter van On Mind en mede verantwoordelijk voor online marketing en communicatie bij online kantoorruimte bemiddelaar Flexas.nl. Na zijn studie corporate communications aan de UvA is hij vooral actief geweest in online marketing. Door zijn werk voor Flexas.nl is hij meer en meer geïnteresseerd geraakt in het nieuwe werken en hoe dit gefaciliteerd kan worden door de juiste kantoorruimte.
Wat zijn uw gedachten over dit onderwerp? Deel ze hieronder met andere lezers!
De reacties zijn gesloten